"Avem o ramanere in urma de 40-50 de kilometri"

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 17:44
1235 citiri
"Avem o ramanere in urma de 40-50 de kilometri"


Ministerul Transporturilor vrea sa finalizeze anul viitor 90 de kilometri de autostrada, nivel propus si in 2009, din care nu a realizat insa decat jumatate, si a cerut pentru 2010 un buget de 3,5% din PIB, a declarat ministrul Radu Berceanu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV.

"Fata de proiectul pe care il aveam, anul asta am reusit mult mai putin. Avem o ramanere in urma de 40-50 de kilometri de autostrada", a afirmat Berceanu.

El a adaugat ca mai multi kilometri sunt in constructie, in diferite stadii, dar ca pana la sfarsitul lui 2009 vor fi finalizati 42 de kilometri de autostrada.

Berceanu a precizat ca ministerul isi programase initial constructia a 90 de kilometri de autostrada in 2009, si isi propune acelasi nivel si pentru anul viitor, dar ca realizarea acestora depinde de alocarea bugetara.

Astfel, in 2010 ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) vizeaza un buget de 3,5% din PIB, comparativ cu 1,4%, in 2009, potrivit sursei citate.

"Am cerut 3,5% din PIB. Poate ca n-o sa obtin 3,5%, o sa fiu fericit daca obtin si 3,3%, sper sa n-auda domnul Pogea (Gheorghe Pogea, Ministrul Finantelor, n.r.)", a spus Berceanu.

El precizat ca obtinerea acestui nivel ar genera "un salt important" si in domeniul transportului feroviar si pe segmentul constructiei de autostrazi, efectele urmand sa fie vizibile in timp.

Potrivit sursei citate, o explicatie pentru nerealizarea de autostrazi in Romania este faptul ca ministri stiau ca au un mandat limitat si nu vor putea inaugura proiectele.

"Fiecare Guvern stia ca sta eventual patru ani. Unii patru luni, altii un an si patru luni. Si atunci nu s-a preocupat de ceva care dureaza foarte mult si costa foarte mult", a spus ministrul.

Ministrul Transporturilor a afirmat ca, in prezent, in Romania, sunt 290 de kilometri de autostrada finalizati, numarul redus fiind cauzat in primul rand de modul in care au fost alocate resursele.

"Crearea de placeri virtuale. Cam asta facem noi de 20 de ani", a spus Berceanu.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii vrea sa obtina pentru anul viitor un buget de peste 19 miliarde lei, fata de 11 miliarde de lei in 2009, a declarat, vineri, Radu Berceanu, adaugand ca vrea sa majoreze anul viitor fondurile pentru transportul feroviar, la 3,7 miliarde lei, dublul sumei aprobate initial in acest an, de 1,8 miliarde lei.
 

#autostrada, # berceanu, # minister, # transport, # bechtel, # buget , #Buget