AVAS a dispus recuperarea creantelor prin executare silita

Vineri, 07 Iulie 2006, ora 05:05
825 citiri

In primul semestru al anului, veniturile totale ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-au cifrat la aproximativ 240.000 milioane RON. Jumatate din acesta suma (peste 170.000 milioane RON) reprezinta incasari generate de aplicarea metodei de valorificare prin executare silita.A"Blocarea recenta a celor 5.000 de conturi a avut efectul scontat. Acolo unde firmele nu platesc de buna voie, le vom pune sechestru pe bunuri, vom scoate la licitatie patrimoniul si vom dispune toate masurile legale si necesare pentru recuperarea datoriilor catre bugetul de stat. Indiferent de cine este vorba, actionam la fel, iar datornicul se cheama tot datornic si daca datoreaza un milion de RON si daca datoreaza doar 100 RONA", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

AVAS estimeaza ca peste 130.000 milioane RON sunt aferente creantelor bancare neperformante si acelor preluate de Ministerul Finantelor Publice. Dintre acestea, circa 50.000 milioane RON sunt aferente creantelor fiscale, iar aproximativ 40.000 milioane RON, creantelor preluate de la Distrigaz si Electrica. O suma de peste 16.000 milioane RON, o reprezinta creantele proprii AVAS.

Conform precizarilor AVAS, ponderea actiunilor de executare silita intreprinse, a fost in crestere, datorita vechimii unor creante, precum si atitudinii majoritatii debitorilor fata de obligatia legala a achitarii datoriilor. Din acest motiv, s-a dispus instituirea blocarii conturilor unui numar de peste 9.000 de datornici (incasarile efective din conturile proprii sunt in valoare de circa 80.000 milioane RON), aplicarea sechestrului asupra activelor aflate in patrimoniul unui numar de 178 societati, valorificarea de active in cadrul a 315 licitatii publice organizate, si comunicarea titlurilor executorii pentru 1.280 debitori si garanti ai acestora. Simultan au fost incheiate sau se afla in derulare 292 de angajamente si conventii de esalonare la plata.

Emilia Dovan

Cronica Romana