ANAF: Obligatiile suplimentare la buget au crescut cu 70%

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 11:34
1214 citiri
ANAF: Obligatiile suplimentare la buget au crescut cu 70%

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit in primele 11 luni ale anului 2010 obligatii suplimentare de plata la bugetul de stat de 10,5 miliarde lei (circa 2,453 miliarde euro), cu 70% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, se arata intr-un comunicat, informeaza NewsIn.

"Acest rezultat obtinut pe linia combaterii evaziunii si fraudei fiscale a fost atins in conditiile scaderii numarului de inspectii cu 1,17%, urmare a unei planificari mai eficiente si a unei analize de risc mai riguroase", precizeaza ANAF.

Valoarea amenzilor aplicate pentru abaterile de la legislatia financiar-contabila a totalizat 380 milioane lei, cu 20% mai mult decat perioada similara a anului precedent, iar valoarea estimata a bunurilor si a sumelor de bani numerar confiscate s-a ridicat la suma de 521,3 milioane lei.

Totodata, organele de inspectie fiscala si de control din cadrul ANAF au intocmit peste 9.200 de sesizari penale (cu 22,5% mai mult decat in primele 11 luni din anul 2009), pentru care au stabilit prejudicii de 6,3 miliarde lei.

In vederea asigurarii colectarii creantelor fiscale, organele de inspectie fiscala si control ale ANAF au dispus peste 3.000 de masuri asiguratorii pentru suma de 5,1 miliarde lei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice.

In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

#anaf, #evaziune fiscala , #Buget