Agrostar ameninta cu protestele daca statul nu prelungeste ajutoarelor de stat

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 14:54
1300 citiri
Agrostar ameninta cu protestele daca statul nu prelungeste ajutoarelor de stat

Agrostar va solicita, vineri, in cadrul unei intalniri cu Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate incepand cu acest an, alocarea a 4% din PIB pentru MADR in 2010 si garantarea 100% a cofinantarii proiectelor PNDR, noteaza NewsIn.

Agrostar va solicita, vineri, in cadrul unei intalniri cu Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate incepand cu acest an, alocarea a 4% din PIB pentru MADR in 2010 si garantarea 100% a cofinantarii proiectelor PNDR.

Potrivit Agrostar, daca aceste cerinte nu vor fi solutionate Federatia va recurge la actiuni de protest.

"In primul rand vom cere prelungirea cu cel putin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate din acest an, printr-o derogare de la Comisia Europena, asa cum s-a intamplat si in cazul altor state. In acest timp, pot avea loc dezbateri privind noile forme de ajutor, care sa le inlocuiasca pe cele care urmeaza sa fie eliminate.

De asemenea, cerem garantarea 100% a cofinantarii proiectelor depuse de fermieri in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alocarea a 4% din PIB pentru agricultura. Daca aceste probleme nu isi vor gasi rezolvarea, in cadrul Biroului Executiv de saptamana viitoare vom stabli calendarul actiunilor de protest", a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat marti in cadrul audierilor pe tema bugetului 2010 ca bugetul MADR pentru anul 2010 asigura resurse putine pentru inlocuirea ajutoarelor de stat, ce nu mai pot fi acordate incepand cu acest an.

"Este un buget care se incadreaza in restrictiile bugetare fixate de Ministerul de Finante in contextul crizei economice. Dorintele mele ar fi fost sa dispunem de un buget substantial pentru a duce la indeplinire obiectivele din programul de guvernare.

In 2010 vom putea achita datoriile aferente anului trecut, vom putea asigura cofinantarea programelor europene, dar vom avea putine resurse pentru a inlocui formele de ajutor de stat care au incetat la sfarsitul anului 2009 (subventiile pentru porc, pui, legume - n.r.)", a spus Mihail Dumitru.

#agrostar, #proteste, #ajutoare, #stat, #agricultori, #buget , #Buget