Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

50% dintre judete primesc de la bugetul de stat mai mult decat incaseaza din impozite

50% dintre judete primesc de la bugetul de stat mai mult decat incaseaza din impozite

Jumatate dintre judetele Romaniei primesc de la bugetul de stat, pentru nevoile locale, mai multi bani decat reusesc sa incaseze din impozitele principale, remarca jurnalistii de la Romania Libera, intr-un articol publicat in editia de joi, relateaza NewsIn.

Cei mai multi bani ii "inghit" judetele Vaslui, Olt, Suceava, Botosani si Bacau.

Doar Capitala si cateva judete mari contribuie la buget cu sume consistente, se mai arata in articolul cu titlul "Doua Romanii. Una consuma, alta plateste".


Doar 20 de judete au avut contributii nete la bugetul de stat in 2009, arata date ale Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.


Contributiile au in vedere sumele colectate din impozitul pe profit, pe venit, accize, TVA si taxe vamale.


Potrivit datelor celor doua institutii, cele mai mari contributii la buget au venit, in ordine, de la sectorul 1 al Capitalei, cu 4,83 miliarde lei, judetul Ilfov, cu 3,56 miliarde lei, Constanta, cu 3,22 miliarde lei, sectorul 6, cu 2 miliarde lei, judetul Cluj, cu 1,91 miliarde lei, sectorul 2, cu 1,88 miliarde lei, Timis, cu 1,81 miliarde lei.


Urmeaza Prahova, cu 1,77 miliarde lei, sectorul 3, cu 1,7 miliarde lei si sectorul 5, cu 1,45 miliarde lei.


In zona de jos a clasamentului se gasesc judetele Calarasi, cu 175,49 milioane lei, Tulcea, cu 211,49 milioane lei si Mehedinti, cu 222,8 milioane lei.


Clasamentul exclude marii contribuabili din tara, care au adus bugetului jumatate din sumele colectate la acesta din impozitele mentionate, respectiv 44,79 miliarde lei din 88,67 miliarde lei.


Varsamintele acestora sunt socotite la Trezoreria Municipiului Bucuresti, separata de bilanturile sectoarelor Capitalei, se mai precizeaza in materialul din Romania Libera.


In clasamentul celor mai mari beneficiari de fonduri defalcate de la buget, primul este judetul Vaslui, cu 308 milioane lei, mai mare decat contributia acestui judet la buget, de 270,08 milioane lei, urmat de Suceava, 287 milioane lei (venituri la buget de 578 milioane lei), si Olt, cu o contributie negativa de 257,68 milioane lei (sume colectate la buget de 292,63 milioane lei). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2541 ori
Citeste mai multe desprejudete buget stat impozite