Romania, pe locul 42 in topul tarilor cu cea mai mare libertate economica

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 11:00
2241 citiri
Romania, pe locul 42 in topul tarilor cu cea mai mare libertate economica

Romania se afla pe locul 42 in topul tarilor care ofera cea mai mare libertate economica, cu un scor de 7,27 din zece. Prima pozitie din acest top este ocupata de Hong Kong, cu un punctaj de 8,90 din zece, intr-un clasament realizat de institutul canadian de cercetare Fraser.

Potrivit raportului anual "Economic Freedom of the World", cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Australia si Canada (la egalitate) Bahrein, Insulele Mauritius, Finlanda si Chile. La polul opus se situeaza Venezuela, Myanmar, Zimbabwe, Republica Congo si Angola.

Institutul canadian subliniaza insa ca, atunci cand ratingurile au fost ajustate pentru a tine cont de modificarile care au survenit in ultimii ani, unele state africane precum si fostele state comuniste au inregistrat cele mai mari cresteri ale libertatii economice din lume. De exemplu, Romania a urcat pe locul 42 de pe locul 110 pe care il ocupa in anul 2000.

Raportul realizat de Fraser Institute analizeaza gradul in care politicile si institutiile unei tari sustin libertatea economica prin intermediul a 42 de indicatori care se grupeaza dupa cinci domenii: dimensiunea guvernului, sistemul legislativ si drepturile de proprietate, accesul la finantare, libertatea comertului international si gradul de reglementare al pietelor.

Studiul Fraser se bazeaza pe date din 2010, acestea fiind cele mai recente informatii disponibile pentru toate cele 144 de tari incluse in clasament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top tari libertate economica, #Romania libertate economica, #raport libertate economica tari, #cele mai libere economii , #Analiza economica