Romania, necompetitiva din punct de vedere economic

Joi, 31 Mai 2012, ora 18:41
2044 citiri
Romania, necompetitiva din punct de vedere economic

Din punctul de vedere al competitivitatii economice, Romania este codasa, asa cum este in multe segmente ale vietii economice, incepand de la exporturile si pana la gradul de absorbtie a fondurilor europene. Din 59 de tari, Romania a reusit sa ocupe locul 53.

Clasamentul are printre pozitiile de top Hong Kong, SUA, Elvetia, Singapore si Suedia, lasand deoparte orice stat din zona euro, care pare a sta pe un butoi cu pulbere. Germania este statul din uniunea monetara care a reusit sa obtina cel mai bun scor dintre cele 17 tari, ajungand pe locul opt, conform clasamentului realizat de scoala de business IMD din Elvetia, relateaza Bloomberg.

Intre Suedia si Germania se mai afla insa doua tari, Canada si Taiwan, care ocupa locurile sase si, respectiv, sapte.

Situata pe locul 53, Romania a reusit in doar un an sa piarda trei pozitii in topul competitivitatii economice. Tara noastra a pierdut pe toate criteriile principale de departajare, insa cea mai mare schimbare a perceptiei companiilor internationale asupra tarii noastre vizeaza infrastructura. La aceasta categorie, Romania a coborat cu opt pozitii de pe 42 pana pe 50.

Studiul analizeaza in acelasi timp scaderea increderii companiilor internationale in performantele economice, eficienta guvernului si a mediului de afaceri, domenii in care Romania a primit note, care au dus-o pana la locul 52 din 59.

Dintre vecinii Romaniei, Ungaria a reusit sa ocupe un loc 45 in topul competitivitatii, Bulgaria 54 si Ucraina 56.

Astfel, Romania e mai putin competitiva decat tari precum Kazahstan (locul 32), Turcia (38) ori Rusia (48).

Grecia si Venezuela, in coada clasamentului

Lucrurile stau cel mai rau insa in Venezuela, perceputa de majoritatea celor 4.200 directori de companii internationale intervievati, ca mai putin competitiva decat Grecia, in ciuda dificultatilor de proportii istorice cu care se confrunta statul elen.

Problemele din statul mediteranean afecteaza insa imaginea sa, Grecia ocupand penultimul loc.

Studiul mentioneaza si dificultatile majore care au legatura directa cu Grecia, inclusiv necesitatea implementarii unor reforme instutitionale care sa restranga sectorul public. Eliminarea coruptiei si restaurarea increderii in sistemul politic, sunt de asemenea mentionate.

Irlanda si Portugalia, tari care au avut nevoie de ajutor financiar international, se plaseaza pe locurile 20 si 41, in timp ce Spania, unde criza bancara si recesiunea sunt in floare, se afla pe locul 35.

SUA, care trece de asemenea printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar, economic si politic, ramane o forta care trage in sus economia mondiala intr-o perioada de instabilitate.

Marea Britanie a ocupat locul 18 in toul competitivitatii, Franta se situeaza pe locul 29 Italia pe 27, China pe 24 si Japonia pe 27.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania top competitivitate economica, #top competitivitate economica , #Analiza economica