Romania, afectata de inchiderea minelor de carbune

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 10:16
3281 citiri
Romania, afectata de inchiderea minelor de carbune

Spania, unde a izbucnit un violent conflict intre mineri si guvern, Romania si Germania sunt tarile cel mai puternic afectate de inchiderea minelor de carbune neprofitabile, pana in 2018, decisa de ministrii europeni ai industriei la sfarsitul lui 2010.

Initial, Comisia Europeana isi dorea aceste mine inchise pana in 2014, insa sub presiunea Germaniei si a Spaniei, care au vrut un proces mai "responsabil din punct de vedere social", data a fost prelungita.

In sectorul huilei lucreaza direct sau indirect circa 100.000 de persoane in Europa, conform datelor Comisiei. Comisia sustine ca exploatarea de mine nu mai este rentabila si vrea o mai buna directionare a ajutoarelor publice spre energiile proprii si regenerabile.

In Spania, presata sa-si reduca deficitul bugetar, guvernul de dreapta a prevazut o scadere de 63% a ajutoarelor pentru bazine miniere de la 301 milioane de euro in 2011 la 111 milioane in acest an.

Sindicatele estimeaza ca reducerea ar da o lovitura de gratie unui sector deja in declin, cu pierderea a 25.000 - 30.000 de locuri de munca.

Romania a adoptat un plan, in acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care prevede inchiderea a trei mine pana in 2018 si mentinerea in activitate a altor patru, scrie AFP.

O parte a minerilor ar urma sa iasa anticipat la pensie, altii ar fi relocati la minele care vor ramane active sau vor beneficia de ajutoare pentru reconversie profesionala.

Consumul de carbune in lume ar urma sa continue sa creasca puternic pana in 2016 (18%), datorita cererii din China si India, conform unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie publicat in decembrie.

Totusi, consumul de carbune va ramane constant in tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in special in Europa si SUA.

In cele 27 de state ale UE, productia de carbune a scazut substantial in cursul ultimilor 20 de ani. In 2010, aceasta nu reprezenta decat o treime din nivelul din 1990, conform Eurostat. Europa continua totusi sa importe carbune, in special din Rusia si Columbia, pentru a-si satisface consumul.

#Romania mine carbune, #mine carbune, #inchidere mine carbune , #Analiza economica