Nemtii au saracit in ultimii ani: 15% sunt nevoiasi cu acte in regula, iar clasa de mijloc o duce tot mai prost

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 18:15
6745 citiri
Nemtii au saracit in ultimii ani: 15% sunt nevoiasi cu acte in regula, iar clasa de mijloc o duce tot mai prost
Foto: Pixabay

Diferentele dintre paturile sociale din Germania s-au accentuat in ultimele decenii, arata cel mai nou studiu efectuat de Fundatia Hans Bockler.

In ciuda performantelor inregistrate de economia germana intre 1993 si 2013, numarul celor aflati sub pragul saraciei a crescut, iar pe langa ei au avut de suferit si reprezentantii clasei de mijloc din tara, informeaza Deutsche Welle.

In cele doua decenii supuse analizei reprezentantilor Fundatiei Hans Bockler procentul germanilor atinsi de saracie a crescut de la 11 procente la 15,3%. Marea majoritate a acestora reusesc sa castige abia 60% din venitul mediu din Germania.

"Cu cat mai mult continua mentinerea la nivelul de saracie a acestui procent din populatie, cu atat mai mare va fi impactul asupra vietii de zi cu zi", considera autoarea studiului, Dorothee Spannagel.

Cu toate acestea, germanii au avut o scurta perioada in care au reusit sa avanseze pe scara sociala, intre 1991 si 1995, 58% din germanii aflati sub pragul saraciei imbunatatindu-si conditia economica.

Din nefericire insa, avansul marcat in acei ani nu a putut fi concretizat pe termen lung, analiza celor doua decenii demonstrand ca este foarte greu pentru multi dintre acestia sa isi imbunatateasca statutul socio-economic.

Momentul 1991-1995 nici nu s-a mai repetat, de altfel, la sfarsitul perioadei analizate jumatate dintre cei care erau saraci in 2009, fiind considerati la el de saraci si la finalul anului 2013.

Efectele se fac simtite si asupra tinerei generatii nascute sub spectrul saraciei, pentru acestia fiind destul de greu sa avanseze in viata, din punct de vedere socio-economic.

Cercetatorii care au efectuat aceasta analiza sustin ca Germania este una dintre putinele tari de pe glob in care inegalitatea sociala tinde sa-si puna amprenta si asupra generatiilor viitoare. Spre exemplu, nivelul maxim de educatie atins de cei ramasi sub pragul saraciei este cel gimnazial.

Impactul se resimte si la nivelul clasei de mijloc din Germania care, in ciuda evolutiei economice a tarii, se confrunta cu un risc mai mare de a saraci si ai carei membri nu au reusit sa performeze atat de bine din punct de vedere socio-economic.

"Telul este de a oferi acestor persoane slujbe stabile pe termen lung", sustin reprezentantii fundatiei, care insista si ca politicienii germani sa sustina dezvoltarea sistemului de invatamant vocational si de consiliere profesionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grad saracie Germania, #economia germana, #inegalitate sociala, #muncitori Germania , #Analiza economica