Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lucian Davidescu: Fiscalitatea pe munca trebuie redusa

Lucian Davidescu: Fiscalitatea pe munca trebuie redusa


Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca reducerea de urgenta a fiscalitatii pe munca este una dintre masurile importante care trebuie luate anul viitor, indiferent de consecintele anuntate de contabili. In caz contrar, "urmeaza o mizerie continua".

Analistul financiar mentioneaza ca una dintre deciziile bune luate pentru economie, anul acesta, a fost posibilitatea deducerii unei parti din cheltuielile cu transportul si carburantii. In ceea ce priveste situatia Romaniei dupa 3 ani de criza, Lucian Davidescu o caracterizeaza "drept traumatizata" si nepregatita pentru a face unui nou val de criza.

Singurele masuri bune ar putea fi reducerile de taxe. Decizii punctuale de reduceri, de taxe, au fost. Net, cred ca masurile contraproductive au fost mai multe. Am vazut ajustari de taxe in sensul cresterii nivelului de taxare. Singura exceptie notabila este posibilitatea de a deduce macar o parte din cheltuielile cu transportul si carburantii. Daca vorbim de Codul Fiscal, in rest nu stiu sa fie masuri notabile care sa fi ajutat economia in 2011.

Cum caracterizati economia Romaniei dupa 3 ani de criza?

Foarte traumatizata. Ce este mai grav este ca legiutorii si puterea politica nu au invatat nimic si nu au resit sa faca nimic pentru a atenua efectele crizei. Nu mai vorbim despre eliminarea lor, cum a fost cazul Poloniei, de exemplu. In continuare, guvernul sustine ca a facut reduceri bugetare, cand, de fapt, cheltuielile au crescut, cu exceptia salariilor.

Acestea au fost taiate, dar per total, banii irositi de la bugetul de stat sunt tot mai multi. Incasarile au crescut doar pe seama cresterii taxelor, deci nu se poate vorbi despre sanatate fiscala, ci impovarare fiscala.

Mai grav este ca la sfarsitul acestui prim val de criza, pentru ca este posibil sa mai urmeze altul, Romania nu mai are nici macar manevra de acum 3 ani. Atunci aveam inca TVA-ul pe la jumatatea esalonului UE, aveam o datorie publica foarte mica, iar acum suntem spre 40%. Orice crestere suplimentara inseamna ca suntem pe urmele Greciei.

Atunci aveam inca o moneda care putea sa atenueze socurile, dar acum avem o moneda care, daca se depreciaza, duce in haos sistemul bancar. Acum 3 ani aveam performante foarte mici care nu puneau probleme in sistem, dar acum au ajuns la un nivel de 14%, iar orice crestere poate fi fatala pentru banci. Ultimii 3 ani au inrautatit situatia Romaniei, fara ca sa putem spune ca suntem mai pregatiti pentru criza. Dimpotriva.

Cum vedeti iesirea Romaniei din criza?

Va dura foarte mult. In urmatorii 10 ani, probabil, sau cel putin 5 ani, vom fi in convalescenta. Dupa care va urma o recuperare, foarte, foarte greoaie. Vorbim despre alta paradigma la nivel european. Banii nu mai vin in modul in care veneau. Asta inseamna ca trebuie sa crestem prin forte proprii si nu putem decat prin economisire interna. Acest lucru se intampla foarte greu, pentru ca o tara saraca acumuleaza incet, iar traiectoria de recueprare, fata de UE nu se mai masoara in ani, ci in zeci de ani.

Ce masuri ar trebuie luate pentru economie in 2012?

Singurele masuri reale sunt reducerea de urgenta, a fiscalitatii, pe munca. Chiar si cu toate consecintele care pot fi imaginate. La un nivel responsabil ar insemna la jumatate fata decat este acum. Noi avem o taxare a muncii de 45%. Intre 40%, pentru salariul minim pe economie, cel mai inalt nivel din UE si 45% pentru salariul mediu pe economie.

La acest prag de impozitare, devine o problema chiar si pentru UE. Si ei au o problema cu aceasta taxare, dar, cand te afli la un nivel ridicat, iti permiti sa sacrifici cresterea economica si sa sacrifici competivitatea, de dragul stabilitatii si al unei presupuse protectii sociale.

Cand esti o tara saraca, asa cum este Romania, nu iti permiti. Tarile din UE au taxarea muncii putin peste nivelul optim si pot alege sa o reduca. Romania are taxarea muncii mult peste nivelul optim si daca nu o reduce urgent si abrupt va ramane in saracie pe un termen foarte lucru. Indiferent de consecintele pe care le ameninta finantistii si contabili, respectiv faptul ca nu vor mai fi incasari la buget si ca vom intra pe deficit. Alternativa este "mizeria perpetuua".

Care sunt perspectivele pentru anul viitor?

Economia da semne de stagnare, iar statul pare sa o ajute sa stagneze decat sa o ajute. In momentul in care prognozele de colectari bugetare sunt in crestere cu 7%, in timp ce economia nu creste, devine evident faptul ca statul vrea sa isi pastreze o "felie mai mare de tort" decat pana acum. Acest lucru se face pe seama evaziunii fiscale.

In realitate, nu va fi vorba despre scoaterea la suprafata a economiei negre. De ce se intampla asta? Pentru ca garzile fiscale cand au tinte de colectari, se duc tot la contribuabilii pe care ii stiu, cinstiti si ii pun sa scoata tot mai multi bani din buzunar. Evident, pentru o companie care este la limita cu bugetul, asta inseamna ca trebuie sa se restranga si mai mult si va ajunge sa vanda si mai putin, iar in cele din urma, economia nu va creste.

Tinta de crestere de 2%, in conditiile in care statul isi propune sa colecteze cu 7% mai mult este complet nerealista. Foarte posibil vom vedea o crestere destul de modesta, in jurul a 0%, iar daca cresterea va fi substantiala, atunci va fi "in ciuda statului" si in niciun caz "datorita eforturilor lui".

Care sunt domeniile care isi vor reveni?

Sunt domenii care se misca mai bine decat altele, dar este greu de vorbit despre revenire. In general, pentru ca se schimba paradigma economica, pentru ca nu mai exista credit ieftin si nu mai exista investitii cu potential de amortizare rapid, vor conta putin altfel lucrurile. Sigur, constructiile, dupa o cadere teribila, au inceput sa isi revina.

In anii viitori nu vom mai vedea complexe rezidentiale, ci mai degraba reabilitari si imbunatatiri ale confortului termic. Poate chiar si o crestere a constructiilor eficiente, ca procedura si din punct de vedere al costurilor. Poate o explozie a locuintelor low-cost.

Exista cerere, dar la un cu totul alt nivel de pret. Daca vor fi afaceri in stare sa creasca sunt cele care presupune optimizarea celor actuale, adica economii de cost, eficienta energetica, facturi mai mici, incepand de la utilitati si terminand cu factura de plata de la telefon.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2601 ori