Isarescu: Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:40
1243 citiri
Isarescu: Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu

Romania mai are multe de facut in ceea ce priveste cultura economica si financiara, a apreciat, marti, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu ocazia semnarii unui protocol de cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si a lansarii cartii "Economia pe intelesul tuturor", scrisa de presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

"Potrivit unei statistici a Bancii Mondiale, pe o scara de la zero la o suta, Romania are un indice de 31, sub media generala. Mai avem destule de facut in eforturile de a creste ceea ce noi numim la Banca Nationala cultura economica si financiara din aceasta tara. Daca ne uitam la acest indice, suntem inca sub medie si mai avem multe de facut", a subliniat Isarescu.

Guvernatorul a vorbit despre volumul de educatie economica, aratand ca, fara o crestere a nivelului de educatie financiara, nu poti sa-ti explici nici lucrurile simple, iar aceasta carte isi propune sa explice economia pe intelesul marelui public.

"Exista un moment al extazului si acesta tine foarte putin - cand iei un imprumut si primesti bani. Apoi, vine o perioada grea, chiar sadica, atunci cand trebuie sa banii inapoi", a subliniat guvernatorul, vorbind despre educatia financiar-bancara.

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea lucrarii semnate de Lucian Anghel, a apreciat ca aceasta este o carte complicata, chiar daca se adreseaza publicului larg, deoarece in sistemul financiar s-au produs schimbari importante.

"Este foarte complicata, pentru ca sectorul financiar a devenit asa de complicat, ca aproape ca nici nu realizezi ce se intampla. Cred ca aceasta carte intra in categoria de formare continua", a spus Pricopie.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a apreciat ca este o "carte care se adreseaza celor fara cultura economica, celor din indicele 31 de care vorbeste guvernatorul Mugur Isarescu".

"Cum sa diseminezi aceasta carte intr-o tara unde cheltuiala medie pe carti este de cinci lei pe luna?", a intrebat Lazea, vorbind despre efortul care ar trebui facut pentru cresterea culturii economice a cetatenilor.

In volumul "Economia pe intelesul tuturor", editata de 'Smart Books', autorul incearca sa-l faca pe omul neavizat sa inteleaga cum ii poate fi influentata viata de evolutiile economice actuale.

Pe parcursul a 175 de pagini, Anghel vorbeste despre deficit bugetar sau cum sa nu te intinzi mai mult decat iti este plapuma, ce urmaresc investitiile straine, despre cursul de schimb si dobanzile la credite.

"Cred ca lipsa culturii economice este unul dintre cele mai mari costuri pentru o societate, iar economia este prezentata in cuvinte mult mai complicate pentru cei care nu au studiat economia si sunt influentati de evolutiile economice, iar acestia trebuie sa inteleaga ce se intampla in mediul economic si cum ii afecteaza", a declarat Lucian Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca nationala romaniei, #guvernator Mugur Isarescu, #lansare carte Lucian Anghel , #Analiza economica