Ilie Serbanescu: Strategiile inutile - o prosteala la moda

Vineri, 16 Martie 2012, ora 08:00
3101 citiri
Ilie Serbanescu: Strategiile inutile - o prosteala la moda

Cedand catre capitalul strain pozitiile din sectoarele performante si punctele nodale din axa majora a economiei, indeosebi cele din exploatarea resurselor, serviciile publice in frunte cu distributiile de energie si sistemul bancar, statul roman a pierdut.

Ce anume? Capacitatea de a derula strategii in sectoarele respective si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu, pentru ca nu mai are parghii de a o face, oricat de minunate ar fi aceste strategii.

Cu toate acestea, prin toate ministerele de resort, vrafuri de strategii ocupa birourile, intr-un "cumplit mestesug de tampenie", dupa cum ar spune Creanga cel hatru. Si, pentru a nu-l contrazice cumva pe Creanga, toate strategiile au ca fir rosu, se potriveste nu se potriveste, privatizarea si externalizarea, cu alte cuvinte, dezangajarea statului si ca implicare efectiva, si ca responsabilitate!

Si, sa observam, indiferent ca este vorba de sectorul energetic, de sectorul minier sau de sectorul de sanatate!

Personal, cred ca nu dintr-o constientizare a neputintei sau a lucrului de acum fara rost - pe ideea ca daca tot nu mai am parghii de a face ceva, atunci sa stabilesc o strategie de dezimplicare oficiala! -, ci, pur si simplu, dintr-o prosteala, dintr-o inregimentare a unor sclavi cu creiere spalate la o cerinta la moda a stapanilor de oriunde s-ar aciui acestia.

Ca este asa, o demonstreaza cel putin doua lucruri. Primul: confuzia lamentabila intre scop si mijloc! Scopul intr-o activitate economica nu poate fi decat eficientizarea, in timp ce privatizarea poate fi cel mult una din modalitatile de a atinge un asemenea scop, in ideea ca administrarea privata este mai eficienta.

Dar privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine, asa cum apare din pacate in respectivele strategii! Al doilea: nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta.

Siguranta nationala, in joc

Este o idiotenie - dar pentru romani este si o iresponsabilitate - sa nu se tina cont de faptul ca privatizarile fara rost, dincolo de limite si in formulele derulate au rapit statului posibilitatea sa mai faca ceva pentru dezvoltarea tarii, ca, in anumite sectoare, din pacate importante, au pus si pun in pericol siguranta nationala - inmultirea penelor de curent si a exploziilor in retelele de gaze o dovedeste dupa intrarea distributiilor de electricitate si gaze in administrarea unor firme private! -, ca au inlocuit monopoluri de stat cu monopoluri private, care sunt mai daunatoare economiei pentru ca nu mai permit reglaje prin parghii publice in plan economic si social.

S-a ajuns la accente caraghioase, daca nu cumva situatia este pe de-a-ntregul caraghioasa! Analisti sau ziaristi naivi cer oficialitatilor din diferite domenii sa vada strategiile dupa care se ghideaza si li se vara sub nas niste hartii despre privatizari deja stabilite de FMI, in timp ce neoficial - "pe surse" cum apare prin presa - li se spune deschis: ce strategii dom'le cand FMI ne cere sa luam mana de pe domeniul X sau Y?!

Strategiile in coordonate strict autentice exista, dar se afla in alta parte! Nu sunt strategii pentru dezvoltarea Romaniei si a altor anexe de acelasi tip ale aceluiasi sistem. Sunt la indemnana unor companii care, in numele globalizarii, exploateaza in folosul propriu resursele altora si se dau transnationale, desi sunt niste companii apartinand unor natiuni-lider care prospera pe seama unor natiuni, tari sau teritorii considerate periferice.

A numi acest ceva "globalizare" este o diversiune, care incearca sa inlocuiasca cu un atribut tehnic, legat de evolutia contemporana a mijloacelor, definitia istorica, perfect adecvata, a unui proces economic si politic si care este bine cunoscut de veacuri sub numele precis de colonialism.

#strategii economice Serbanescu, #privatizare Serbanescu, #monopol privat Serbanescu , #Analiza economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști