Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Romania trebuie sa se concentreze pe cresterea economica

FMI: Romania trebuie sa se concentreze pe cresterea economica


Masurile de austeritate lansate in 2009 au permis Romaniei sa-si asaneze economia, slabita de deficite si inflatie, dar Bucurestiul trebuie de acum sa se concentreze asupra cresterii, semnaleaza miercuri France Presse, citand un inalt responsabil al Fondului Monetar International (FMI).

"Romania a facut lucruri foarte grele intr-o perioada foarte dificila", a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru AFP.

"In ceea ce priveste macrostabilitatea economica, rezultatele sunt remarcabile", a subliniat Jeffrey Franks, care a mentionat in acest sens reducerea deficitului de cont curent si a deficitului public.

Reprezentantul FMI a semnalat, de asemenea, scaderea dobanzilor la imprumuturi pe pietele internationale, semn al unei increderi sporite a investitorilor straini in economia romaneasca, precum si scaderea inflatiei la un minim istoric sub 3%.

Totusi, "stabilitatea nu este sinonima cu cresterea si este nevoie acum de o concentrare asupra reformelor vizand stimularea economiei", a subliniat Jeffrey Franks, in contextul in care dezbaterea privind virtutile austeritatii este in toi in Europa si in afara ei.

Liderii Uniunii Europene, din care face parte si Romania, urmeaza sa se intruneasca la 23 mai in incercarea de a stimula cresterea.

Economia romaneasca a crescut cu 2,5% in 2011 dupa doi ani de puternica recesiune si ar urma sa creasca cu 1,5% in 2012, adauga AFP.

FMI: Romania are nevoie de o crestere de 4% - 5%

"Acest indice este superior mediei din UE, insa Romania are nevoie de o crestere de 4% sau de 5%" pentru a ajunge din urma cele mai dezvoltate tari, a mai spus Jeffrey Franks.

Potrivit acestuia, acordul de tip preventiv incheiat in 2011 cu FMI si UE vizeaza mai mult domeniile care pot genera crestere (energie si transporturi).

In timp ce turbulentele din zona euro continua, Romania nu mai poate miza pe exporturi pentru a da un impuls economiei si trebuie sa se intoarca spre cererea interna si utilizarea fondurilor structurale puse la dispozitie de UE pentru perioada 2007-2013.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1241 ori