Euro, din nou in pericol sa ajunga egal cu dolarul

Joi, 25 Iunie 2015, ora 12:29
4889 citiri
Euro, din nou in pericol sa ajunga egal cu dolarul
Foto: Pixabay

Discutiile privind cresterea dobanzii de referinta in Statele Unite readuc pe tapet varianta paritatii euro-dolar, piata Forex nefiind pregatita sa absoarba acest soc fara urmari, cred unii analisti.

Moneda unica europeana a pierdut in prima jumatate a acestui an 8 procente in fata dolarului, chiar daca declinul parea mult mai accentuat odata cu deprecierea record din ultimii 12 ani suferita in martie. In prezent, euro se tranzactioneaza la un curs de 1,12 dolari, arata reporterii CNBC.

Rezerva Federala, mai de impact decat Grexit

In ultimele saptamani, oscilatiile cursului valutar pe euro au fost generate in mare parte de trendul inregistrat in negocierile dintre Grecia si creditorii internationali ai tarii.

Recentele evenimente, chiar daca au fost pigmentate cu raze de speranta pentru investitori, lasa destul de putine sanse pentru mentinerea Greciei in clubul tarilor care au adoptat moneda euro.

Fara un acord cu creditorii internationali, Grecia risca sa intre in faliment declansand un soc ce va fi resimtit de moneda europeana.

Atentia multor investitori este atintita asupra politicii monetare initiata de Rezerva Federala Americana, institutia anuntand ca intentioneaza sa opereze o crestere etapizata a dobanzii de referinta.

"In cele din urma, noi credem ca impactul politicii monetare din Statele Unite va fi factorul principal care va dicta cursul euro/dolar pe lunile urmatoare.

In acest context, varianta paritatii euro/dolar la un anumit moment pare foarte probabila", considera Michala Marcussen, sef de operatiuni economice globale la Societe Generale Corporate & Investment Banking.

Discutiile privind atingerea paritatii euro/dolar au fost initiate in martie, cand moneda europeana atinsese un curs de 1,05 dolari. In acest moment, atingerea paritatii ar necesita deprecierea euro cu peste 10 procente.

Soc de toamna

O parte din revenirea inregistrata de moneda euro se datoreaza unei cresteri anemice in economia americana pe primul trimestru al acestui an, lucru care a dus si la amanarea noii politici monetare anuntate de Rezerva Federala.

Acum insa, economia SUA pare sa fi depasit stadiul lent de evolutie din primele luni ale anului, iar mai multe voci ale oficialilor Rezervei Federale lasa sa se inteleaga ca institutia este gata sa recurga la prima crestere a dobanzii de referinta in ultimii 9 ani.

In principiu, americanii se declara gata sa creasca dobanda de referinta in doua etape, marcate de lunile septembrie si decembrie ale acestui an.

"Miscarea facuta de Rezerva Federala va fi mai de impact decat socul transmis de Grecia in acest moment.

Situatia din Grecia va declansa o volatilitate de scurt moment in piete, dar tonul va fi dat de evolutia economiei americane", crede Holger Schmieding, economistul sef al Bancii Berenberg.

"In afara de situatia in care datele inregistrate in al doilea trimestru nu vor necesita o amanare a noii politici monetare, Rezerva Federala va anunta in iulie cresterea dobanzii incepand cu luna septembrie", mai spune acesta.

Ironia sortii

Perspectiva monedei europene se intrevede destul de intunecata odata cu modificarea politicii monetare in SUA, chiar daca datele din zona euro sunt incurajatoare, iar riscul de contagiune din Grecia pare redus fata de acum cativa ani.

"Aici intervine ironia sortii, deoarece evolutia valutelor este dictata de o multitudine de factori. Din punct de vedere al volorii pe termen lung si al balantei platilor, moneda euro pare avantajata.

In acelasi timp, pasul pe care Rezrva Federala se pregateste sa-l faca va reprezenta un factor de suport pentru dolarul american", explica Michala Marcussen.

In acelasi timp, analistii remarca faptul ca modificarea politicii monetare propusa de Rezerva Federala se va petrece pe fondul unui program agresiv de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana cu scopul de a stimula cresterea economica in zona euro.

#paritate euro dolar, #curs valutar euro, #dobanda referinta Rezerva Federala , #Analiza economica