Economia Romaniei, afectata mai mult de scandalul politic, decat de criza zonei euro

Vineri, 24 August 2012, ora 16:03
1801 citiri
Economia Romaniei, afectata mai mult de scandalul politic, decat de criza zonei euro

Nesiguranta de pe scena politica si perspectivele ingrijoratoare referitoare la disciplina fiscala si la masurile de stimulare a cresterii economice sunt principalele cauze ale cresterii incertitudinilor legate de stabilitatea macroeconomica a Romaniei, si nu evolutiile din zona euro, arata un studiu al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

Studiul, intitulat "Cat de mult a contribuit criza politica la deprecierea leului?", arata ca rata inflatiei va creste peste tinta de 3%, pana la 3,53% in al treilea trimestru al anului 2012.

In acelasi timp, investitiile straine directe au scazut cu 28%, iar investitiile de portofoliu au scazut cu 9% in iunie 2012 fata de aceeasi perioada a anului 2011. Un alt factor al scaderii economice din urmatoarea perioada este reprezentat de seceta prelungita, se arata in document.

Datoria externa a Romaniei pe termen scurt, mediu si lung se situa la jumatatea acestui an la 99,040 miliarde euro, iar investitiile straine directe au crescut de 15 ori fata de anul 2008, ajungand la 621 milioane de euro la jumatatea acestui an.

Investitiile straine directe au scazut de 15 ori in 5 ani

CRPE a izolat cauzele externe (criza euro) de cele strict interne, eliminand din ecuatie factorii comuni care au influentat leul si alte monede din regiunea noastra (cele din Polonia, Ungaria si Cehia). Cosul de monede avut in vedere a inclus alte trei valute sensibile la evolutia euro, respectiv dolarul, yenul si coroana suedeza.

Potrivit Oanei Mariei Georgescu, autoarea studiului, exercitiul arata ca deprecierea leului in perioada cuprinsa intre 31 mai si 31 iulie 2012 se datoreaza in intregime unor factori interni, factorul de variatie calculat prin raportare la celelalte monede fiind supraunitar.

In cele sase saptamani care au urmat suspendarii presedintelui pana la inceputul lunii august, leul s-a depreciat cu 4%, in timp ce zlotul si forintul s-au apreciat cu 3%, respectiv 2%.

Studiul CRPE arata ca batalia deschisa dintre Traian Basescu si Guvernul social-liberal se va transforma, cel mai probabil, intr-un razboi rece, care va afecta modul de luare a deciziilor.

"Politicienii romani ar trebui sa gaseasca o modalitate de a defini coabitarea si sa o faca functionala, altfel problemele pe termen scurt vizibile in deprecierea leului vor avea consecinte economice si mai serioase, ducand la inflatie mai mare, declinul consumului si investitiilor si conditii mai dure de refinantare a datoriei publice", spune CRPE.

#Romania stabilitate macroeconomica, #incertitudine stabilitate macroeconomica, #Romania investitii straine, #romania datorie externa , #Analiza economica