Cifrele si evenimentele ce au marcat anul 2011

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 14:40
2019 citiri
Cifrele si evenimentele ce au marcat anul 2011

Anul 2011 a fost marcat de numeroase evenimente pe toate planurile: social, politic, economic. Multe dintre acestea au schimba evolutia si principiile de guvernare politico-economice in numeroase state. In urmatorul articol este prezentata o retrospectiva a unor importante evenimente avute loc pe parcursul anului 2011 ce au contribuit la schimbarile climatului economic.

IANUARIE

* 1 ianuarie: Ungaria preia presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru prima oara de la aderarea sa in 2004.

* 24 ianuarie: presedintele francez Nicolas Sarkozy lanseaza presedintia Frantei la G8.

FEBRUARIE

* 25 februarie: in cadrul alegerilor anticipate din Irlanda, partidul premierul irlandez Brian Cowen obtine o infrangere istorica, fiind prima victima a crizei datoriilor europene.

MARTIE

* 11 martie: cutremur in Japonia de 9.0 grade, urmat de un tsunami masiv. In urma acestora apare o criza nucleara la centrala Fukushima, cea mai mare din ultimii 25 de ani, dar si o criza a aprovizionarii cu energie electrica in zona, si o rationalizare a acesteia in zona capitalei Tokyo. Peste 27.000 de persoane au fost disparute sau ucise, peste 146.000 de cladiri distruse in intregime sau partial, si un cost total al pagubelor de circa 309 mld USD.

APRILIE

* 1 aprilie: agentia de rating Fitch retrogradeaza Portugalia cu trei trepte la nivelul BBB-, cel mai scazut calificativ investitional, cu perspectiva negativa. La 5 aprilie, Moody's scade ratingul obligatiunilor guvernamentale portugheze pe termen lung de la calificativul A3 la Baa1.

* 6 aprilie: China decide inasprirea politicii monetare, ridicand pentru a patra oara in 6 luni dobanda cheie, de la 6.06% la 6.31%, cu scopul temperarii cresterii rapide a preturilor.

MAI

* 16 mai: ministrii de finante ai zonei euro aproba oficial un ajutor financiar de 78 mld euro Portugaliei, care devine a treia tara din zona euro care primeste fonduri de urgenta, dupa Irlanda si Grecia.

IUNIE

* 13 iunie: Standard & Poor's a retrogradat cu trei trepte ratingul Greciei, de la "B" la "CCC", devenind tara cu cel mai mic rating din lume. Acesta este ultima treapta de rating inaintea starii de default (faliment).

IULIE

* 6 iulie: agentia Moody's retrogradeaza ratingului Portugaliei cu patru trepte de la Ba2 la Baa1 (junk) cu perspectiva negativa. La 24 noiembrie si agentia Fitch revizuieste in scadere ratingul de la BB+ la BBB- (junk). Standard & Poor's este singura dintre marile agentii care acorda inca statului portughez rating recomandat pentru investitii.

* 22 iulie: oferta prin care statul roman vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) esueaza deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operatiunea sa fie un succes.

AUGUST

* 2 august: Senatul SUA aproba ridicarea plafonului de indatorare a SUA la peste 14.500 de mld de USD, la cateva zile diferenta de intrarea in incapacitate de plata a SUA, astfel datoria publica a tarii depaseste PIB-ul inregistrat de aceasta in 2010, de 14.520 de mld USD.

* 3 august: Banca Nationala a Elvetiei decide reducerea dobanzii cheie la "aproape zero" de la nivelul de 0.25%, in incercarea de a opri aprecierea puternica a francului elvetian, asaltat de investitorii care vor sa se adaposteasca de problemele din Europa si SUA.

* 6 august: agentia de rating Standard & Poor's retrogradeaza ratingul SUA pentru prima oara in istoria tarii de la calificatiful AAA la nivelul AA+ cu perspectiva negativa.

SEPTEMBRIE

* 6 septembrie: banca centrala elvetiana a publicat un comunicat prin care anunta decizia de a fixa cursul francului la un nivel minim de 1,2CHF pentru un euro. "Supra-evaluarea francului elvetian ameninta economia elvetiana si mareste riscul unui proces deflationist", se arata in anuntul SNB.

OCTOMBRIE

* 4 octombrie: agentia de rating Moody's decide taierea ratingului Italiei de la Aa2 la A2 cu perspectiva negativa, pentru prima oara de dupa 1993.

* 12 octombrie: rata somajului in Marea Britanie creste la 8.1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

* 13 octombrie: agentia de rating Fitch anunta taierea ratingului bancii elvetiene UBS de la A+ la A si mentine sub supraveghere alte 12 banci.

* 13 octombrie: ratingul Spaniei este diminuat de catre agentia Standard & Poor's de la AA la AA- din cauza somajului ridicat, a conditiilor din ce in ce mai dificile de pe piata de credit si a gradului ridicat de indatorare a sectorului privat.

* 27 octombrie: liderii zonei euro ajung la un acord in cadrul intalnirii de la Bruxelles asupra consolidarii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), recapitalizarii bancilor si stergerii a 50% din datoriile Greciei fata de banci.

NOIEMBRIE

* 1 noiembrie: Australia decide pentru prima oara de la inceputul crizei financiare reducerea dobanzii de referinta de la 4.75% la 4.50%. La data de 6 decembrie, Royal Bank of Australia reduce iar dobanda la 4.25%.

* 1 noiembrie: Banca Japoniei intervine pentru a treia oara in 2011 in piata valutara pentru a deprecia cresterea yenului. Ultimele doua actiuni ale bancii centrale nipone au avut loc in 17-18 martie, dupa cutremur, si in 4 august. In noiembrie s-a efectuat o cumparare de 130 mld de dolari (10.300 mld yeni).

* 2 noiembrie: BNR decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 6.25% la 6.00%.

* 3 noiembrie: in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernanke, diminueaza previziunea de crestere a economiei americana in 2012 si 2013 si confirma o posibila crestere a somajului.

* 10 noiembrie: Comisia Europeana revizuieste in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 3.7% la 2.1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice la nivel european. Pe de alta parte, anticipeaza revenirea consumului privat in cea de-a doua jumatate a lui 2012.

* 14 noiembrie: Goldman Sachs retrogradeaza Barclays PLC din cauza cresterilor costurilor de reglementare care au determinat o scadere cu 2.71% a capitalizarii bancii britanice.

* 25 noiembrie: datoria suverana pe termen lung a Belgiei a fost retrogradata de la AA+ la AA de catre Standard & Poor's.

* 29 noiembrie: agentia Fitch pastreaza ratingul tripul A al Statelor Unite, insa diminueaza perspectiva de la stabila la negativa.

DECEMBRIE

* 2 decembrie: rata somajului in SUA scade la nivelul de 8.6%, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate.

* 5 decembrie: S&P anunta ca pune sub supraveghere ratingurile a 15 tari europene, printre care si Germania si Franta. La 12 decembrie, si agentia Moody's avertizeaza toate tarile zonei euro cu reducerea ratingurilor la inceputul lui 2012.

* 6 decembrie: Comisia de Supraveghere Financiara din Bulgaria aproba spre vanzare actiunile a doua unitati de furnizare de energie ale EVN Bulgaria. Bulbrokers devine intermediarul de investitii care administreaza cea mai mare privatizare de pe Bursa de Valori din Sofia, de dupa listarea Companiei Bulgare de Telecomunicatii in 2005. Vanzarea actiunilor EVN aduce guvernului bulgar 48 de mil de euro, cu mult peste asteptari.

* 8 decembrie: Banca Centrala Europeana anunta reducerea dobanzii de referinta de la 1.25% la 1.00% (dupa taierea acestea la data de 3 noiembrie de la 1.50%) si a ratei de rezerva bancara de la 2% la 1%, ambele fiind evenimente anticipate de piata. In prima parte a anului, BCE a urcat dobanda de la 1.00% la 1.25% (la 7 aprilie), si apoi la 1.50% (la 6 octombrie).

O retrospectiva mai detaliata a anului 2011 gasiti aici.

Sergiu Paramanov

Branch Manager al companiei de brokeraj Bulbrokers EAD

#evenimente 2011, #evenimente economice 2011, #retrospectiva evenimente 2011 , #Analiza economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune