Cat de competitiv este mediul de afaceri romanesc si ce trebuie imbunatatit

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 17:55
3277 citiri
Cat de competitiv este mediul de afaceri romanesc si ce trebuie imbunatatit

Romania ocupa locul 32 intr-un top ce priveste mediul de afaceri din 160 de tari, realizat de Bloomberg. Cel mai mare avantaj al Romaniei ramane costul redus al fortei de munca.

De asemenea, tara noastra a primit punctaj bun la integrarea economica si la costul materiilor prime. Cu toate acestea, oamenii de afaceri romani sustin ca este suficient loc pentru imbunatatiri.

Si studiul Bloomberg arata ca stam prost la costurile de infiintare ale unei afaceri si la costurile mai putin vizibile, precum coruptia, inflatia, fiscalitatea si standardele de contabilitate.

Cel mai apreciat mediu de afaceri este cel din Hong Kong, calificat de Bloomberg drept un bastion al politicilor de piata libera si al taxelor scazute, care are de castigat datorita statutului de "poarta" catre China, cea mai mare piata de desfacere din lume. Hong Kong este urmat indeaproape de Olanda si USA.

Printre economiile care au obtinut un punctaj mai bun decat cel al Romaniei se mai numara Ungaria, Polonia, Africa de Sud si Portugalia. In schimb, tari ca Bulgaria, Cehia, Turcia, Rusia, Israel sau Brazilia au obtinut un punctaj mai slab decat al tarii noastre.

Printre criteriile care au fost luate in calcul in realizarea topului se numara gradul de integrare economica ce include corelarea fata de economia globala sau riscul de tara, costul fortei de munca sau al materiilor prime, costul si eficienta transportului de marfuri si bunuri, indicele bazei locale de consumatori, dar si costuri mai putin vizibile, precum coruptia, fiscalitatea etc.

Cum putem imbunatati mediul de afaceri romanesc in 2012

Michal Golebiewski, director de marketing si operatiuni in cadrul Microsoft Romania, crede ca o prima masura pe care guvernul ar trebui sa o ia in 2012 pentru imbunatatirea mediului de afaceri este stimularea consumului intern.

Rucsandra Hurezeanu, CEO Ivatherm, apreciaza ca reducerea contributiilor sociale si realizarea disponibilizarilor anuntate din aparatul de stat, sunt cateva masuri obligatorii pentru acest an.

Pe de alta parte, omul de afaceri Vladimir Cohn, crede ca austeritatea, pentru o tara in curs de dezvoltare, este cel mai gresit medicament.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca restructurarea compartimentului Buget este prioritara, deoarece statul foloseste de ani de zile metode invechite de calculare a bugetului de stat. Acesta considera ca in Romania trebuie introdus impozitul pe avere, dupa modelul italian. O alta masura ar fi regandirea prioritatilor bugetare, trecand agricultura pe primul loc si renuntand la proiecte de investitii care nu au capacitatea sa creeze locuri de munca si valoare adaugata. De asemenea, analistul propune reorientarea partiala a comertului exterior spre zona extracomunitara.

#top mediu afaceri Romania, #mediu de afaceri Romania Bloomberg, #imbunatatiri mediu de afaceri , #Analiza economica