BNR: Taxa pe tranzactii financiare este o idee proasta

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:16
1711 citiri
BNR: Taxa pe tranzactii financiare este o idee proasta

Taxa pe tranzactii financiare este o idee proasta, iar noi, economistii, vedem o gramada de dezavantaje, a declarat, luni, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Noi, principial, analizand aceasta taxa ca economisti, consideram ca este o idee proasta. Indiferent cat de mult ar sustine-o una sau alta din tari in negocierile de la Bruxelles noi ne uitam si vedem o gramada de dezavantaje. In primul rand, in secunda doi, daca se va aproba taxa aceasta, costurile suplimentare pentru banci, chipurile cele care ar urma sa fie penalizate, vor fi trecute asupra consumatorului final. In al doilea rand, o asemenea taxa care s-ar aplica numai bancilor si institutiilor financiare europene ar crea un dezavantaj competitiv pentru acestea pe plan mondial, alte tari neaplicand astfel de taxe, americanii, asiaticii si asa mai departe.

In al treilea rand, o asemenea taxa nu are niciun fel de legatura cu obiectivele declarate ale Agendei Europa 2020, care vorbeste despre forta de munca, mediul inconjurator, poluare, energie despre orice vreti dar nu despre penalizarea bancherilor. In al patrulea rand, creeaza hazard moral pentru ca ar pedepsi nediscriminatoriu toate institutiile financiare, unele dintre ele au fost implicate in pasii care au dus la criza, altele poate nu au fost. Poate au fost unele fonduri de asigurari sau de pensii care care s-au comportat exemplar. Poate au fost si banci care au fost cat se poate de prudente. De ce sa ii penalizam pe toti si sa ii bagam in aceeasi oala?", a spus Lazea.

Taxa Robin Hood incurajeaza evaziunea

Potrivit acestuia, in al cincilea rand taxa pe tranzactiile financiare poate crea o evaziune pe scara mare fiind cunoscuta abilitatea sectorului financiar de a inventa vehicule noi netaxabile.

"Din punct de vedere pragmatic, atata timp cat este suficient un singur veto pentru ca aceasta taxa sa nu treaca, nu se poate rezonabil astepta ca Mare Britanie, al carei Citi ar fi penalizat excesiv prin aceasta taxa, sa fie de acord cu introducerea ei", a mai afirmat economistul-sef al BNR.

El a mai spus ca taxa pe tranzactii financiare s-ar baza pe cumpararile si vanzarile de instrumente financiare intreprinse de catre institutiile financiare insemnand banci, companii de asigurari, fonduri de pensii si asa mai departe. La o rata de taxare de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni, respectiv 0,01% pentru instrumente derivative, ar putea veni la bugetul Uniunii Europene venituri intre 43 - 54 miliarde de euro.

Taxa pe activitati financiare nu ar fi altceva decat un corporate tax asupra institutiilor financiare in sensul larg si, la o rata de suprataxare a profiturilor de 5%, ar putea aduce venituri de circa 25 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, a mai declarat Valentin Lazea.

"Dar experienta ne arata, ca atunci cand s-a vorbit despre impozitul pe profitul intreprinderilor acest lucru s-a lovit de o puternica din partea statelor membre si se poate anticipa ca nici aceasta taxa nu are prea multe sanse de adoptare. Cu atat mai mult cu cat bancile au dificultati pentru indeplinirea criteriilor Basel III. O parte din criticile exprimate, atat principiale cat si pragmatic la tranzactii financiare, raman valide si in acest caz", a spus Lazea.

#taxa tranzactii financiare, #BNR taxa tranzactii , #Analiza economica

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  2. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  3. Ministrul Finanțelor, după avertismentul din SUA privind economia României: ”Un semnal cât se poate de clar”
  4. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  5. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  6. Anunț neașteptat: Bulgaria a abandonat planul de aderare la moneda euro, din 2026
  7. Sentința unui fost șef de bancă despre raportul care critică finanțele României. „Am zis că trăim mai bine ca în Viena, dar doar am mâncat și băut pe datorie”
  8. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  9. Milioane de români primesc facturi la energie pe minus sau zero. Care este încurcătura și când vor veni cele la zi
  10. Ordonanța "trenuleț" nu se abrogă, se interpretează. Concluzia discuțiilor dintre Guvern și sindicaliști