Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala lauda Romania si Slovenia

Banca Mondiala lauda Romania si Slovenia


Romania si Slovenia sunt singurele state dintre cele 10 state care au aderat recent la Uniunea Europeana unde ritmul de crestere economica se va accelera datorita cererii interne puternice.

Economia romaneasca va inregistra o crestere de 1,5% in acest an, urmand ca in 2012 avansul economic al Romaniei sa se situeze in intervalul cuprins intre 1,8-2,1%, potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale, publicate pe site-ul acesteia.

Ritmul de crestere in cele zece state noi membre ale Uniunii Europene (UE10) va ramane mai mare decat in vechile state membre.

Cu toate acestea, Banca Mondiala avertizeaza in legatura cu efectul pe care il poate avea criza datoriilor suverane asupra economiilor nationale.

"Provocarile pentru UE 10 constau in restabilirea increderii in pietele financiare, continuarea planurilor de consolidare fiscala si solutionarea problemelor structurale pentru a imbuntati competitivitatea", a declarat directorul pentru Europa Centrala si tarile baltice de la Banca Mondiala, Peter Harrold.

Printre prioritatile recomandate de Banca Mondiala se numara evaluarea prundenta a riscurilor, continuarea planurilor de recapitalizare si restructurare a bancilor si consolidarea stabilitatii sistemului financiar prin reglementari macro-prundentiale.

In al doilea rand, Banca Modniala sustine ca majoritatea noilor state membre UE trebuie sa continue planurile de consolidare fiscala, in ciuda politicii monetare care sa sprijine relansarea economica.

Raportul Bancii Mondiale recomanda cresterea productivitatii angajatilor si companiilor gratie fondurilor comunitare, imbunatatirea tehnologiilor si cresterea competentelor profesionale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1360 ori