Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trei sferturi din fermierii romani traiesc in conditii precare - Studiu

Trei sferturi din fermierii romani traiesc in conditii precare - Studiu


Circa 75% din populatia mediului rural traieste in conditii precare, iar peste un milion de cetateni din mediul rural sunt lucratori familiali neremunerati nici sub forma de salariu, nici cu plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata.

Acestea sunt unele dintre rezultatele primei anchete de teren reprezentative la nivel national, in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, obsti si composesorate din Romania, realizata de catre Institutul de Economie Sociala (IES) in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane.

Potrivit aceleiasi anchete, 0,80% din exploatatiile agricole, respectiv cele cu personalitate juridica, detin controlul asupra a 44% din suprafata agricola a Romaniei. Investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, iar dupa aderarea in 2007 la Uniunea Europeana, ponderea formelor asociative agricole a scazut considerabil, se arata intr-un comunicat al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).

In cadrul anchetei de teren au fost intervievati reprezentanti ai 794 de entitati agricole din Romania, la finalul anului 2011.

Agricultura nu poate asigura un trai decent

Cercetatorii ICCV au subliniat ca persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura, activitate care "nu le poate asigura un trai decent data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete".

Totodata, acestia au atras atentia asupra faramitarii extreme a terenurilor agricole - impartite in peste 3,8 milioane de exploatatii agricole distincte, din care cea mai mare parte sub un hectar, Romania devenind astfel tara cu cele mai multe exploatatii agricole din Uniunea Europeana.

O agricultura de subzistenta

La randul lor, reprezentantii IES au aratat ca 99,20% din exploatatiile agricole sunt ferme de subzistenta individuale, iar cei ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au mentionat in cadrul seminarului de prezentare a rezultatelor anchetei ca investitorii straini detin deja aproximativ 8% din totalul suprafetei arabile a Romaniei, adica peste 700.000 de hectare de teren arabil, fenomenul instrainarii terenului fiind in crestere.

Potrivit MADR, formele asociative (cu caracter de intreprindere a economiei sociale) detinute de agricultori - societati, asociatii si cooperative agricole - exploatau 15,7 % din suprafata agricola a tarii in 2002, iar dupa aderarea la Uniunea Europeana ponderea formelor asociative agricole a scazut la 13,2%, conform recensamantului agricol din 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1712 ori