Basescu "trage de urechi" MADR: "Nu trebuie sa ignore fermierii"

Joi, 16 Mai 2013, ora 11:23
1405 citiri
Basescu "trage de urechi" MADR: "Nu trebuie sa ignore fermierii"

Romania are nevoie de o strategie pe termen lung pentru agricultura, dar si o definire mai bine a termenilor "tineri fermieri" sau "fermele mici", a declarat presedintele Traian Basescu in cadrul unei conferinte de specialitate.

Presedintele a atras atentia si asupra altor probleme din domeniul agriculturii: urgentarea elaborarii proiectului pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020,importanta cadastrarii terenurilor agricole sau gasirea solutiilor financiare pentru sistemul de irigarii.

Cele mai importante probleme ale agriculturii din Romania identificate de presedintele Romaniei, Traian Basescu:

- Lipsa unei strategii pe termen lung - "Prima si cea mai importanta problema a agriculturii este lipsa unei strategii pe termen lung. Suntem aproape de finalizarea acestei strategii iar termenul este 30 iunie. Presedintele comisiei (Prezidentiala pentru Agricultura n.red) este Valeriu Steriu m-a asigurat ca 30 iunie este un termen rezonabil".

- Refacerea sistemului de irigatii - "Privind la resursele financiare pe care le avem pentru 2014 -2020 trebuie sa gasim fonduri sa relansam contructia Siret - Baragan si Bucuresti - Dunare".

- Elaborarea proiectului pentru PNDR 2014-2020 - "Avem nevoie de elaborarea rapida a Programul National de Dezvoltare Rurala. Bugetul s-a elaborat in Consiliul CE, dar Romania nu are elaborat proiectul care trebuie prezentat pentru PNDR";

- Stabilirea unor norme clare - "Bugetul 2014 trebuie sa ne gaseasca pregatiti. Trebuie sa definim termenul de mici fermieri, ce inseamna ferma mica. Trebuie sa stabilim conditiile de atestare a produselor traditionale; modul si conditiile de recunoastere a grupurilor de producatori".

- Vanzarea terenurilor dupa liberalizare pietei funciare - "As mai ridica o problema legata de vanzarea pamantului. In mod categoric acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute - sa nu existe oferta de vanzare. Categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control a productiei agricole."

- Incadastrarea terenurilor agricole - "In ceea ce priveste urgentele, si aici este o urgenta fundamentala: cadastrul agriccol. El este extrem de important nu numai pentru platile directe, dar este foarte important si pentru noua Lege a proprietatii, noua Lege de restituire a proprietatii. Cum se vor face restituirile in lipsa unui cadastru agricol corect, bine facut?"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu declaratii agricultura, #Basescu probleme agricultura, #Basescu fonduri europene agricultura , #Agricultura