Top 5 fermieri. Ioan Niculae ocupa 2 locuri chiar si cu lacatele pe usa

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 08:16
6468 citiri
Top 5 fermieri. Ioan Niculae ocupa 2 locuri chiar si cu lacatele pe usa
Ioan Niculae, cel mai bogat Roman ocupa 2 pozitii in clasamentul celor mai mari fermieri ai Romaniei

Clasamentul celor mai mari producatori de cereale este dominat de companiile celui mai bogat om de afaceri din Romania. Ioan Niculae are "rezervate" primele doua pozitii din clasament. "Mostre" despre modul in care isi face averea cel mai bogat roman sunt atat la DNA cat si la Ministerul Agriculturii.

Ioan Niculae este anchetat de Directia Generala Anticoruptie (DNA) sub acuzatia de subminare a economiei nationale. In dosar mai apare si numele lui Adrian Videan si Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei.

Ei ar fi utilizat Romgaz (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al InterAgro, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta societate, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale.

O alta "mostra" despre modul in care isi construieste Nicolae averea are legatura cu Ministerul Agriculturii, care da "pe gratis" latifundiarului instalatia pentru sistemele de irigatii. MADR aproba, prin hotarare de ministru dreptul de folosinta gratuita a infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public al statului, aflata in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in favoarea Organizatiei de desecare si drenaj Interagro nr. 13.

Desi este o procedura comuna, prin care MADR da in folosinta instalatia de irigatii pentru a reduce din costurile de intretinere, totusi, doar cinci asociatii primit prin hotarare acest drept pentru o perioada de cinci si apoi 25 de ani. Pe lista celor "privilegiati" se afla si Organizatia de desecare si drenaj Insula Mare a Brailei, de pe "teritoriul" celui mai mare arendas al Romaniei, Culita Tarata.

Business24 prezinta clasamentul celor mai mari fermieri - producatori de cereale, in functie de cifra de afaceri de anul trecut, in baza unor date furnizate de Risco.ro.

Locul 1: Interagro SA -630 de milioane de euro

Infiintata in 1995 de Ioan Niculae alaturi de un partener englez, Interagro SA este una dintre cele mai mari firme din Romania. Compania avea anul trecut o cifra de afaceri de peste 2,8 miliarde de lei (peste 630 de milioane de euro), Potrivit.

Interagro a raportat un profit net de peste 202 milioane de lei (45 milioane de euro) si 248 de angajati. Interagro este unul dintre cei mai mari jucatori din agricultura romaneasca, exploatand circa 20.000 de hectare de teren agricol.

Compania lui Ioan Niculae dispune de o capacitate de stocare a cerealelor de 700.000 de tone in silozuri si alte 400.000 de tone in magazii.

Locul 2: Interagro SRL - 190 milioane de euro

SRL-ul a fost in infiintat in anul 2000 si a declarat, la finalul anului trecut, afaceri de peste 851 milioane de lei (190 milioane de euro), raportate la un profit de peste 2,26 milioane de lei (500.000 de euro).

Locul 3:Agro Chirnogi: 147 milioane de euro

Compania Agro Chirnogi face parte din Maria Group, afacere controlata de Jihad El Khalid. Afacerile in domeniul agro-alimentar pe care le controleaza care se ridica la peste 300 de milioane de euro.

Compania Agro Chirnogi SRL a raportat in 2012 afaceri de peste 657 de milioane de lei (147 milioane de euro). Firma, infiintata in 1991, avea, anul trecut, 721 de angajati si un profit de 1,8 milioane de lei (403.000 de euro).

Locul 4:Comfert SRL: 128 milioane de euro

Societatea comerciala care ocupa a patra pozitie in clasamentul celor mai mari companii din domeniul cultivarii de cereale este Comfert SRL, o firma infiintata in 1998 si care anul trecut acea 286 de angajati. Reprezentantii companiei au raportat pentru 2012 un profit net de peste 11 milioane de lei, adica peste 2,4 milioane de euro.

Grupul Comfert din Bacau este detinut de familia Grigoriu. Compania detine, printre altele, 7.000 de hectare de teren agricol si depozite de stocare a cerealelor si ingrasamintelor cu o capacitate insumand 70.000 tone.

Locul 5:TCE 3 Brazi - 103 milioane de euro

Anul trecut, Culita Tarata opera prin compania TCE 3 Brazi cele 57.000 de hectare de terenuri agricole inchiriate de la ADS de mai bine de 10 ani. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.

Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.

TCE Trei Brazi i-a adus lui Tarata un profit net de peste 80 de milioane de lei (17 milioane de euro) in 2012 in "ciuda" conflictelor cu ADS, raportat la o cifra de afaceri de 461 milioane de lei (103 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ioan Niculae afaceri, #profit Interagro Niculae, #top fermieri Romania, #top fermieri 2013, #top agricultori 2013 , #Agricultura