Tabara: Fermierii vor reintroducerea culturii de soia modificata genetic

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:28
1724 citiri
Tabara: Fermierii vor reintroducerea culturii de soia modificata genetic

Reintroducerea culturii de soia modificata genetic este ceruta de fermieri, a declarat intr-un comunicat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, raspunzand reprezentantilor PSD Cluj, care il acuza ca vrea sa reia cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).

"Introducerea in cultura a unor tipuri de soia modificate genetic se bazeaza in primul rand pe solicitarea primita din partea asociatiilor de producatori agricoli si crescatori de animale. Mai mult decat atat, elementele pe care se bazeaza fundamentarea solicitarii mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizarii culturilor de soia modificata genetic in Uniunea Europeana, sunt de natura stiintifica", a spus Tabara.

Reprezentantii PSD Cluj au cerut demisia ministrului Agriculturii, pe motiv ca a cerut Comisiei Europene ca Romania sa reia cultivarea organismelor modificate genetic, desi acestea erau interzise in tara inca de acum patru ani.

Tabara crede ca cei care adopta o atitudine reticenta fata de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca baza o documentare stiintifica, ci doar opinii formate din franturi de argumente "servite de altii" si o lipsa de cunoastere.

Potrivit ministrului, de cele mai multe ori acestia nu cunosc faptul ca exista deja o istorie de cultivare si consum a plantelor obtinute prin metode superioare de ameliorare, lipsite de evenimente negative.

"Atat eu, cat si familia mea, consumam cu incredere produse alimentare ce au in componenta OMG autorizate. Nu poti sa nu ai incredere in sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Insa, e adevarat, increderea mea se bazeaza pe o cunoastere aprofundata a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare si atestare", a aratat Tabara.

El crede ca introducerea in cultura a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescatorii de animale, fermierii si consumatorii de alimente.

"Un lucru bine stiut de cei care traiesc din agricultura este ca potentialul agricol al Romaniei in asigurarea proteinei vegetale, a hranei pentru animale si a oamenilor, a scazut dramatic in 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE si obligativitatea eliminarii acestei plante din sistemul de culturi agricole.

Romania a devenit importator net de soia si sroturi de soia, din tari in care se cultiva cu preponderenta soia modificata genetic. Asadar, din acest punct de vedere, Romania a devenit doar piata de desfacere, nu si producator", a mai spus ministrul.

#soia modificata genetic, #produse alimentar, #potential hrana , #Agricultura