Stocurile de grau, suficiente pana la recolta de vara

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:22
1329 citiri
Stocurile de grau, suficiente pana la recolta de vara

Stocurile de grau detinute de Romania, la jumatatea lunii ianuarie, erau de 3,3 milioane de tone, cu 8,3% mai scazute decat in perioada similara a anului trecut, insa pot asigura necesarul de consum al populatiei pana la recolta din acest an, se arata in datele Ministerului Agriculturii.

In perioada similara a anului 2008, datele operative consemnau o cantitate de circa 3,6 milioane tone, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agentiei NewsIn.

"Stocurile de grau existente in prezent asigura in totalitate necesarul de consum al populatiei pana la recolta anului 2010", precizeaza Ministerul Agriculturii. De asemenea, potrivit MADR, Romania mai dispunea la jumatatea lunii ianuarie 2010 de 5,7 milioane tone de porumb si de 304.000 tone de orz.

Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat recent ca Romania dispune de rezerve de grau si nu sunt premise de scumpire in primul trimestru al acestui an.

"In prezent dispunem de o rezerva de grau la nivel national, insa este adevarat ca anul acesta am avut probleme din punct de vedere al calitatii acestuia. Nu cred inca ca se pune problema unor modificari de costuri in primul trimestru din acest an", a explicat Popescu.

Potrivit datelor MADR, in toamna anului 2009, au fost infiintate peste trei milioane de hectare de cereale, dintre care doua milioane de hectare cu grau si secara.

Datele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale mai arata ca productia totala de cereale paioase a fost in 2009 de aproximativ 13,8 milioane tone, din care productia de grau s-a ridicat la 5,28 milioane de tone, iar cea de porumb la 7,39 milioane tone. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stocuri, #grau, #agricultura, #recolta , #Agricultura