Statul ar putea suporta pana la 70% din costul primelor de asigurare ale agricultorilor

Joi, 01 Iulie 2010, ora 23:52
1124 citiri
Statul ar putea suporta pana la 70% din costul primelor de asigurare ale agricultorilor

Statul ar putea acoperi intre 50% si 70% din costul primelor de asigurare ale agricultorilor incepand din acest an si pana in 2013, potrivit unui proiect de hotarate a Guvernului initiat de Ministerul Agriculturii, informeaza Newsin.

Proiectul de hotarare pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru plata primelor acordate producatorilor agricoli, conform politelor incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru acoperirea pierderilor.

Astfel, statul ar acoperi pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv pierderile cauzate de boli ale animalelor si plantelor sau de infestari parazitare.

Prevederile nu se aplica firmelor aflate in dificultate, faliment sau in procedura de reorganizare judiciara sau lichidare. De asemenea, nu se aplica persoanelor impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare definitiva a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.

Schema de ajutor se aplica, printre altele, agricultorilor care au ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole, respectiv cresterea animalelor, pasarilor, familiilor de albine si care exploateaza terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari sau asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

De asemenea, se acorda celor care detin, cresc sau exploateaza animale, pasari sau familii de albine inscrise in Registrul national al exploatatiilor - RNE sau in Registrul agricol, dupa caz, si au incheiate polite de asigurare.

Ajutorul se acorda sub forma de rambursare si ar urma sa reprezinte 70% din costul primelor de asigurare, daca polita de asigurare prevede acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv inghetul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta.

De asemenea, ar acoperi 50% din costul primelor de asigurare daca polita de asigurare prevede acoperirea pierderilor cum ar fi cele cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile sau de boli ale animalelor si plantelor sau de infestari parazitare.

Pentru a beneficia ajutor de stat, producatorii agricoli trebuie sa depuna la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pana la data de 31 mai inclusiv, cererea de solicitate a ajutorului pentru plata primelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare pentru culturile infiintate in toamna anului precedent si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #asigurare, #cost, #prime , #Agricultura