Start-up-uri de succes: trei idei de plantatii profitabile in agricultura. Vezi care sunt

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 18:02
26978 citiri
Start-up-uri de succes: trei idei de plantatii profitabile in agricultura. Vezi care sunt

Afacerile in agricultura atrag atentia atat oamenilor de afaceri cu experienta cat si persoanelor care vor sa "scape" raportarile catre un sef. La aceasta reorientare au contribuit si fondurile europene, dar si schimbarile legislatiei europene care "rasfata" start-up-urile din acest domeniu. Plantatiile de goji, lavanda sau trandafiri sunt idei de business in agricultura cu care poti scoate un profit sanatos.

Business24 prezinta planul de afacere pentru trei culturi cu care poti da lovitura in agricultura:

Goji, o planta medicinala din care scoti un profit sanatos

Fructele de goji, originare din China, fac bine si la buget, nu numai la sanatate. Fermierii care mizeaza pe o cultura mai "exotica" pot obtine venituri de pana la 40.000 de euro in al cincilea an de la plantare, raportat la o investitie initiala de maxim 10.000 de euro.

Veniturile substantiale care vin dupa "maturizarea" plantelor, usurinta cu care se poate intretine plantatia, cat si modalitatile diverse de a valorifica productia sunt doar cateva dintre avantajele unei asemenea plantatii cu goji.

Ba mai mult decat atat, la aceasta cultura nimic nu se pierde. Din fructele de goji se poate face dulceata, sirop sau "gojiata". Pana in al treilea an de plantatie, fermierul poate cultiva intre straturile de goji si alte legume.

"In primii ani cand pomii nu sunt atat de stufosi putem sa folosim distanta dintre pomi sa plantam si altceva, rosii, castraveti", a explicat pentru Business24 Marin Constantin, primul producator de goji din Romania.

Dintr-o plantatie de un hectar de goji, producatorul poate obtine venituri de 199.500 de lei (44.500 de euro), in conditiile in care un kg de goji uscate se vinde cu 57-60 de lei. In cazul fructelor proaspete, pretul mediu pe kg este de 25-30 de lei.

Pentru a-si creste veniturile, producatorii pot vinde si produse finite.

"Se pot face diverse alte produse: dulceata , sirop, bauturile alcoolizate. Dulceata de goji, am facut gojiata. Marfa nu este perisabila", a adaugat Marin Constantin.

Calcul de rentabilitate

Investitia initiala: maxim 10.000 de euro

Venituri estimate: peste 40.000 de euro

Cultura de lavanda, profit linistit dintr-o plantatie usor de intretinut

Cultura de lavanda este o afacere extrem de profitabila pentru fermierii romani care "indraznesc" sa mizeze pe plante mai "exotice". Cererea extrem de ridicata de pe aceasta piata si diversele modalitati in care plantele pot fi valorificate: saculeti parfumati de lavanda, ceaiuri, buchete de flori, reprezinta "cheia" succesului pentru un asemenea business.

Pe lista avantajelor pentru o asemenea afacere se numara: profitul anual de pana la 10.000 euro, exista o piata de desfacere "flamanda" dupa materie prima, este o cultura usor de intretinut iar butasii de lavanda rezista pana la 15 ani.

"Exista cerere foarte mare pe piata romaneasca. Nu exista sa raman cu levantica nevanduta de la un an la altul. Sunt companii mari care impacheteaza ceaiuri. Nu sunt producatori, ei cumpara de la noi si le ambaleaza in cutiile lor. Dacia Planta si Favisan cumpara de la mine. Dacia Plant cumpara tone de lavanda si anul trecut a importat pentru ca nu avea de la cine sa cumpere in Romania", a povestit pentru Business24 Argentina Mocanita, detine o cultura de lavanda pe trei hectare de teren.

In cazul culturilor de lavanda costurile initiale se impart in: achizitia de butasi si costurile legate de lucrarea terenului. In prezent, butasii de lavanda se vand pe piata locala cu 3-4 lei. Totusi, pretul se negociaza in fuctie de cantitatea cumparata. Pentru cultivarea unui hectar de lavanda este nevoie de 18 - 20.000 de butasi.

Agricultorul interesat in cultivarea de lavanda trebuie sa stie ca in primul an nu va avea ce recolta. Incepand cu al doilea an, in schimb, pe un hectar se pot recolta pana la 4.000 de kg de flori de lavanda. Plantele verzi se vand in Romania cu 5 lei/kg, iar florile uscate cu 12-15 lei/kg.

De pe un hectar de lavanda, un fermier poate "strange" venituri anuale de 48.000 de lei adica 10.900 de euro.

Calcul de rentabilitate

Investitie initiala:4.500 de euro

Venituri estimate: 10.900 de euro

Plantatia de trandafiri, o afacere "en rose"

O plantatie de mici dimensiuni cu trandafiri poate asigura un venit mediu permanent pentru o familie. "Parfumul" unei astfel de afaceri este dat de veniturile care cresc de la an la an, in timp ce cheltuielile nu "inteapa" atat de tare la buzunare.

"Nu este o cultura foarte greu de intretinut, insa necesita un rulaj permanent de bani. Este un business pentru care este nevoie de multa pricepere si pasiune pentru a lucra cu florile", a spus Andrei Molnar, director al asociatiei Amicii Rozelor din Ciumbrud, judetul Alba.

In cazul unei afaceri cu trandafiri, cele mai mici venituri vor fi obtinute in primul an dupa plantarea butasilor, iar recolta cea mai buna de flori va fi in al treilea an de la plantare.

Costul total al investitiei pe care trebuie sa o faca un agricultor in primul an pentru o plantatie de trandafiri este in jurul sumei de 10 - 15.000 de lei (2.200 - 3.400 de euro), a explicat Andrei Molnar.

Dupa primul an, un butas de trandafiri face in jur de 2-3 flori. Prin urmare, agricultorul va obtine in medie 10.000-20.000 de flori de pe plantatie de 5.000 de mp. Potrivit reprezentantului Amicii Rozelor, firul de trandafir se vinde en-gros cu un pret mediu de 1 - 1,5 lei.

Venitul obtinut din plantatie, dupa primul an, va fi de 10.000-20.000 de lei (2.200 - 4.500 de euro). Totusi, profitul va creste gradual pe masura ce plantele se dezvolta.

"In al treilea an, butasii incep de produca aproape de capacitatea maxima, in conditiile in care o plantatie cu trandafiri bine altoiti poate rezista si 15 ani", a adaugat Molnar.

Analiza de profitabilitate

Investitia initiala: 10 - 15.000 de lei (2.200 - 3.400 de euro)

Cheltuieli anuale: 7-8.000 de lei (1.500-1.800 de euro)

Venituri anuale: 10.000-20.000 de lei (2.200 - 4.500 de euro)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#start up agricultura, #agricultura afaceri, #agricultura idei de afaceri, #agricultura plantatii profitabile , #Agricultura