Seceta din Romania ar putea fi atenuata cu ajutor financiar de la UE

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:14
3076 citiri
Seceta din Romania ar putea fi atenuata cu ajutor financiar de la UE

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marti, la o intalnire cu comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, ca actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta.

"Actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta, ca si efect a schimbarilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate", a spus Plumb.

Declaratia a fost facuta in contextul discutiilor referitoare la seceta din ultima perioada, care a afectat multe state europene, inclusiv Romania.

La aceeasi intrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului si-a exprimat, inca o data, sustinerea pentru aplicarea masurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbarile climatice la nivelul Uniunii Europene si a reiterat faptul ca, la nivel national, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020.

"Romania considera oportuna includerea masurilor de adaptare in cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020", a aratat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.

Totodata, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizarii unei campanii de constientizare si informare a cetatenilor referitoare la efectele schimbarilor climatice, solicitand in acest sens si sprijinul Comisarului European.

Luni, tot la Bruxelles, Rovana Plumb a discutat cu comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, subiectul principal abordat fiind seceta care a afectat Romania si efectele acesteia asupra mediului si a agriculturii.

Ministrul Mediului a subliniat, si cu acest prilej, faptul ca seceta este o preocupare centrala la nivel guvernamental si trebuie sa devina o prioritate si la nivel comunitar.

"Deoarece este de asteptat ca schimbarile climatice sa accentueze fenomenele privind deficitul de apa si seceta, este necesara adoptarea unei strategii de actiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei si pentru finantarea masurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe", a afirmat Rovana Plumb.

Comisarul european pentru agricultura a salutat ideea sprijinului financiar ca urmare a secetei.

"Deoarece seceta poate fi o problema majora pentru agricultori, am introdus in reforma PAC (Politica Agricola Comuna - n.r.) pentru perioada 2014-2020, in cadrul Fondului de Dezvoltare Rurala, posibilitatea acoperirii pierderilor cauzate de seceta prin intermediul crearii unui fond mutual de gestiune a riscului", a spus Ciolos, citat intr-un alt comunicat al MMP.

Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca, potrivit prognozelor europene, Romania este tara cea mai afectata de seceta dintre tarile europene.

"Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma", a afirmat premierul Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Guvernul a aprobat, tot sambata, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectati de seceta din ultima perioada, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafete cuprinse intre un hectar si maximum 10 hectare.

#seceta Romania agricultura, #pierderi Romania seceta, #ajutor financiar UE agricultura , #Agricultura