Seceta a distrus agricultura din Iasi: Culturile de grau si porumb sunt compromise

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 10:01
1906 citiri
Seceta a distrus agricultura din Iasi: Culturile de grau si porumb sunt compromise

Aproape jumatate din suprafetele cultivate in judetul Iasi sunt afectate de seceta, specialistii Directiei Agricole iesene sustinand ca dupa anul 1989 judetul nu a mai cunoscut o seceta atat de severa.

Directorul interimar al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, Magneriu Jalba, a declarat presei, marti, ca aproximativ 45 la suta din suprafetele agricole cultivate in judet sunt afectate de seceta, situatia cea mai dificila inregistrandu-se la culturile de grau si porumb.

El a precizat ca inca se lucreaza la evidentele care vin din teritoriu, insa situatia este ingrijoratoare.

Potrivit subprefectului Bogdan Abalasi, in judetul Iasi sunt afectate total sau partial de seceta 144.289 hectare de teren. Dintre acestea, doar 28.600 hectare sunt asigurate.

Printre comunele cele mai afectate de seceta se numara Grozesti, Raducaneni, tutora, Holboca, Victoria, Trifesti, Bivolari, Andrieseni, Plugari, Sipote, Vladeni, Popricani, Erbiceni, tibana, Scanteia, Scheia si Butea.

In judet sunt calamitate de seceta excesiva 60.000 de hectare cultivate cu porumb, 26.000 de hectare cu grau, 9.500 de hectare cu cartofi si 38.000 de hectare de nutret.

"Din luna mai, am avut doar ploi sporadice. Cei de la Imbunatatiri Funciare ne-au transmis ca de la revolutie, nu a mai fost inregistrata o seceta atat de mare. Vom face tot posibilul sa obtinem despagubiri de la Guvern", a afirmat directorul DADR Iasi, Magneriu Jalba.

Seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort, Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii: In 2012 va fi o productie mai mica, dar nu in mod alarmant.

Ministrul a afirmat ca dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri.

Constantin a mai spus ca Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii sa primeasca "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#seceta agricultura Iasi, #seceta productie agricola, #seceta pierderi agricultura , #Agricultura