Sarbu: UE nu vrea sa ne mai acorde subventii pentru ingrasaminte

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 16:18
1296 citiri
Sarbu: UE nu vrea sa ne mai acorde subventii pentru ingrasaminte

Raspunsul Uniunii Europene la solicitarea Romaniei privind acordarea de subventii pentru ingrasaminte chimice destinate agriculturii a fost unul categoric negativ, a declarat, miercuri, ministrul agriculturii, padurii si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, Romania nu va putea acorda subventii pentru ingrasaminte agricultorilor pentru campania de primavara si pentru cea din toamna, in anul 2009. In plus, acesta a adaugat ca nu se vor putea acorda subventii pentru ingrasaminte nici in anii urmatori.

"Raspunsul Uniunii Europene este categoric nu, fiind considerat ajutor de stat. Acest lucru este valabil pentru tot anul curent, cat si pentru anii urmatori", a spus Ilie Sarbu.

Acesta a adaugat ca Romania a facut demersuri pentru acordarea anumitor subventii din agricultura, pentru o perioada de inca trei ani, incepand cu 2010.

In plus, Sarbu a mentionat, referitor la nemultumirea agricultorilor si a sindicatelor din chimie si petrochimie din cauza neacordarii subventiilor pentru ingrasaminte, ca Romania nu poate sa acorde aceste subventii deoarece risca ca Uniunea Europeana sa blocheze si celelealte fonduri comunitare.

Circa 300 de angajati din industria chimica si petrochimica au pichetat recent sediul Guvernului, cerand un act normativ de urgenta prin care sa se acorde subventii pentru achizitionarea de ingrasaminte destinate agriculturii.

Presedintele Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP), Achille Dutu, declara atunci ca acest act prin care trebuiau sa fie subventionati si sustinuti financiar fermierii in achizitionarea de ingrasaminte chimice a fost negociat si adoptat, dar nu s-a mai facut nimic.

#sarbu, # subventii, # ingrasaminte, # agricultura, # fonduri , #Agricultura