Romania, ultimul loc din UE la productivitatea in agricultura

Luni, 22 Martie 2010, ora 15:54
1871 citiri
Romania, ultimul loc din UE la productivitatea in agricultura

Romania a ramas anul trecut codasa Uniunii Europene dupa randamentele obtinute in sectorul agricol, comparatiile cu celelalte state membre, inclusiv Bulgaria, indicand o subdezvoltare cronica a agriculturii romanesti, informeaza NewsIn.

Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a prezentat luni, intr-o conferinta de presa, evolutiile din economia romaneasca pe sectoare de activitate. Cifrele din agricultura sunt comparate cu cele din alte state membre ale UE, datele fiind furnizate de biroul european de statistica, Eurostat.

Astfel, la grau, productia medie din Romania a fost anul trecut de 2.341 kilograme/hectar, mult sub nivelul din penultima tara din UE dupa acest indicator, Spania, care a raportat o productie medie de 2.713 kg/ha.

Bulgaria a inregistrat o productie medie la grau de 3.190 kg/ha in 2009, iar Ungaria - de 3.850 kg.

Cel mai mare randament s-a inregistrat in Marea Britanie, de 8.280 kg/ha.

Randamentul foarte scazut explica diferenta de pozitie a Romaniei in clasamentele dupa suprafata cultivata si dupa productia obtinuta.

Dupa suprafata cultivata cu grau, Romania este pe locul al patrulea in UE (dupa Franta, Germania si Polonia), cu 8,5% din suprafata cultivata in blocul comunitar, insa se plaseaza abia pe locul 7 dupa volumul productiei.

La porumb, Romania a avut anul trecut cea mai mare suprafata cultivata din UE (27,4% din total la nivelul Uniunii), insa s-a clasat pe locul al doilea dupa productie, in conditiile in care productia medie la hectar a fost de doar 3.417 kg, comparativ cu 4.189 kg in Bulgaria, 6.398 kg in Ungaria sau 9.943 kg in Spania.

In ceea ce priveste productia de cartofi, Romania s-a plasat tot pe ultimul loc in UE dupa randament, cu o productie de 15.933 kg/ha, fata de 16.270 kg in Bulgaria, 25.320 kg in Ungaria sau 44.056 kg in Germania. 

La rapita, productia la hectar din Romania a fost de 1.342 kg, reprezentand doar jumatate din nivelul raportat de Bulgaria, in timp ce la productia de floarea soarelui, randamentul din Romania, de 1.388 kg/ha, il depaseste doar pe cel din Spania.

Anul trecut, productia din sectorul agricol a scazut cu 1,1% fata de 2008, in conditiile in care declinul a fost de 1,1% in sectorul vegetal, de 1% in zootehnie si de 6,8% pe partea de servicii agricole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricole, #culturi, #hectar, #productii, #ue, # agricultura , #Agricultura