Romania sustine propunerea CE privind ratele de finantare FEADR

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 13:33
1166 citiri
Romania sustine propunerea CE privind ratele de finantare FEADR

Romania sustine propunerea Comisiei Europene privind ratele de finantare FEADR in cadrul programelor de dezvoltare rurala.

In plus, extinderea prevederii privind aplicarea unei rate FEADR de 90% si la masurile de gestionare a riscului este una oportuna, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la Luxemburg.

"Consideram oportuna extinderea prevederii privind aplicarea unei rate FEADR de 90% si la masurile de gestionare a riscului, avand in vedere in special, caracterul de noutate al acestora si contributia pe care fermierii trebuie sa o aloce in contextul situatiei economico - financiare cu care se confrunta in aceasta perioada", a afirmat Daniel Constantin, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

In contextul in care Danemarca, tara care a preluat presedintia rotativa a Consiliului la 1 ianuarie 2012, a realizat un raport al activitatii de reformare a PAC depusa in aceste sase luni de mandat, ministrul roman al Agriculturii a apreciat ca acesta consemneaza principalele aspecte, insa, pentru Romania, raman de interes anumite puncte majore de dezbatere, care va continua sub presedintia cipriota.

Teme de interes pentru Romania

Temele de interes pentru Romania vizeaza convergenta platilor directe, "inverzirea", tinerii fermieri, fermierul activ, mentinerea cotelor de zahar si de lapte, mentinerea sistemului de drepturi de plantare, continuarea programului viticol si initierea unui program similar in pomicultura, ratele de cofinantare din dezvoltare rurala si mentinerea actualului nivel al avansului, redefinirea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale.

"In ceea ce priveste plafonarea, consideram ca ar trebui sa continuam discutiile privind identificarea unor solutii care sa nu afecteze competitivitatea fermelor", a subliniat acesta.

In alta ordine de idei, Daniel Constantin a sustinut ca, atunci cand se calculeaza alocarea pentru actiunile legate de mediu, ar trebui luate in considerare, pe langa masurile prevazute in preambulul propunerii de regulament, si includerea urmatoarelor masuri: Natura 2000, Directiva Cadru Apa, prima impadurire a terenurilor agricole si non-agricole, investitii non-productive pe terenurile agricole si forestiere, silvo-mediu, instituirea de sisteme agro-forestiere si actiunile de mediu prevazute in strategiile de dezvoltare locala finantate prin programul Leader.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a participat pe 18 iunie la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

#rate finantare FEADR, #FEADR Comisia Europeana, #propuneri agricultura Comisia Europeana, #Daniel Constantin FEADR , #Agricultura