Romania ramane fara cartofi. Suprafetele cultivate au scazut alarmant

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 18:30
2781 citiri
Romania ramane fara cartofi. Suprafetele cultivate au scazut alarmant

Suprafetele cultivate cu cartofi in Romania au scazut alarmant in ultimii ani si exista riscul ca aceasta cultura sa nu mai fie cultivata peste cativa ani, a declarat presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania, Ioan Benea.

Daca in 1989 in Romania suprafata totala cultivata cu cartof era de 270.000 de ha, in anul 2013, potrivit APIA, au fost cultivate cu aceasta cultura 41.000 de ha, a spus sursa citata care a adaugat ca si suprafetele cultivate cu samanta pentru aceasta cultura au scazut constant ajungand la cateva zeci de ha.

"Am tot tras semnale la Ministerul Agriculturii, dar nu exista reactii. Aceasta cultura trebuie sustinuta pentru ca altfel dispare in cativa ani. Nu ma refer la micii producatori care vor cultiva pentru gospodaria proprie, ci la marii cultivatori de cartof. Nu mai putem cultiva cartofi fara a avea sistem de irigatii pentru ca este o planta care are nevoie de apa. In continuare se fac importuri masive de cartofi din Germania, Polonia, Franta si din alte tari unde aceasta cultura este subventionata, fara documente si fara taxe vamale si de aceea pretul la noi pe taraba este mai mic decat al cartofului autohton. Pentru infiintarea unui hectar, un fermier de la noi cheltuie intre 1.500-2.500 de lei, iar pentru un hectar de cartof pentru samanta 3.000 de lei. Daca vremea este secetoasa recolta obtinuta de pe un hectar nu acopera cheltuielile. Eu personal pot sa va spun ca, daca anul trecut am cultivat cu cartof o suprafata de 100 de ha, in acest an voi cultiva doar 54 de ha. Si peste tot sunt astfel de reduceri de suprafata pentru cultura de cartofi", a explicat Ioan Benea.

Presedintele Federatiei Nationale Cartoful a mai aratat ca situatia este aceeasi in toate judetele mari cultivatoare de cartofi - Suceava, Harghita, Covasna, Brasov, Dambovita.

Si in judetul Brasov suprafata cultivata cu cartofi a scazut de la 16.000 de ha in urma cu 10 ani, la 9.000 de ha in prezent, a precizat directorul tehnic al Directiei Agricole Brasov, Gyero Mihai.

Specialistii de la Institutul National al Cartofului si Sfeclei de Zahar de la Brasov spun ca suprafetele cultivate cu samanta de cartof sunt in scadere de la un an la altul.

In prezent Institutul mai cultiva 40 de ha cu samanta de cartof pentru soiurile Roclas, Cristian, Riviera timpuriu, Rustic si Marfona.

"Avem pe stoc 20 de tone de samanta de cartof la pretul de 1,5 lei pe kg, dar deocamdata cumparatorii sunt putini. Pretul nu este unul foarte mare daca avem in vedere ca pentru samanta din import pretul ajunge si la 1000 de euro tona", a precizat, directorul tehnic al Institutului National al Cartofului si Sfeclei de Zahar, Viorel Macavei.

Desi cultivatorii de cartof au declarat toamna trecuta ca pretul cartofului va ajunge in iarna si la 3 lei pe kg, acest lucru nu s-a intamplat. Preturile au variat intre 1,5 si 2 lei kg si foarte rar 2,5 lei, preturi care se mentin si in prezent.

#suprafata cultivata cartofi, #hectare cartofi Romania, #producatori cartofi Romania , #Agricultura