Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania continua sa fie afectata de seceta in urmatorii ani

Romania continua sa fie afectata de seceta in urmatorii ani
Potrivit academicianului Gheorghe Mihaiu, Romania se va confrunta cu fenomene similare secetei din 2007 si in anii ce urmeaza, iar efectele asupra agriculturii se vor intinde pe o perioada de doi-trei ani, in ciuda precipitatiilor din ultima vreme.

"Cercetarea din teren arata ca solul nu este refacut total dupa seceta din vara aceasta, chiar daca in ultima perioada a plouat. Efectele fenomenelor extreme cu care ne-am confruntat in acest an se vor simti inca doi-trei ani de acum incolo", a explicat profesorul Gheorghe Mihaiu, membru al Academiei de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-sisesti", prezent la Conferinta stiintifica Anuala a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

In acest sens, acesta a precizat ca principalele sectoare vizate sunt culturile agricole si cresterea animalelor. "Culturile de toamna depind acum in cea mai mare masura de precipitatiile din timpul iernii, daca vom avea sau nu zapada. in ceea ce priveste animalele, observam ca, in acest moment, exista resurse de hrana pentru ele, insa, pe perioada iernii, asigurarea hranei va deveni o problema", a mai spus Gheorghe Mihaiu.

Potrivit acestuia, principalele zone afectate vor fi sudul Olteniei, Dobrogea si partea sudica a Moldovei. "Sunt zonele unde in acest an s-a ajuns la seceta extrema. Desigur, un factor important pentru aceasta situatie il reprezinta temperaturile excesive din vara, insa nu trebuie sa omitem contributia actiunilor omului si ma refer aici la defrisari, la planurile de impadurire care au ramas la stadiul de plan si la discontinuitatea si incoerenta activitatilor", a adaugat academicianul Mihaiu.

Mai mult, acesta a explicat ca strategia elaborata de autoritati pentru combaterea fenomenelor extreme tzrebuie sa se axeze pe ideea de prevenire si mai putin pe aceea de actionare asupra efectelor.

Reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) declarau, in luna iulie, ca seceta din acest an face necesara adoptarea de catre fermieri a unor masuri speciale pentru culturile de toamna.

Porivit ANM, necesarul de apa din sol se va situa cu 35% sub limitele normale in zonele de din sudul, sud-estul si estul tarii pana in luna octombrie.

Directorul ANM, Ion Sandu, declara ca seceta din acest an este cea mai puternica inregistrata in Romania, fiind mai accentuata decat cea din anii 1946-1947.

Potrivit directorului Administratiei Nationale Apele Romane, Marius Postelnicescu, pe termen mediu si lung, maximele termice din timpul iernii vor cunoaste o crestere de pana la doua grade, in sudul si sud-estul tarii. De asemenea, in timpul verii incazirea va fi mult mai accentuata, de 3,5 grade in zona de nord si 4,3 grade in sudul Romaniei.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1275 ori