Romania, cea mai eficienta la interzicerea custilor neimbunatatite pentru gaini

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 09:46
2048 citiri
Romania, cea mai eficienta la interzicerea custilor neimbunatatite pentru gaini

Romania ar putea fi singura din cele 13 tari atentionate de Comisia Europeana in legatura cu interzicerea custilor neimbunatatite pentru gainile ouatoare, fata de care Bruxellesul va renunta la continuarea procedurii de infringement.

Comisia Europeana a transmis la sfarsitul lunii ianuarie notificari oficiale prin care invita 13 state membre, printre care si Romania, sa puna in aplicare interdictia privind custile neimbunatatite pentru gaini ouatoare, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an.

Statele vizate - Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia si Romania - au avut la dispozitie doua luni pentru a raspunde notificarii Bruxellesului. In cazul in care acestea nu reactioneaza in mod satisfacator, Comisia Europeana va trece la urmatoarea etapa a procedurii de infringement, cea a avizului motivat.

Din informatiile transmise pana in prezent Comisiei Europene de catre cele 13 tari vizate, datele provenite de la autoritatile de la Bucuresti arata ca Romania respecta prevederile Directivei europene 74/1999, a precizat luni, pentru Agerpres, Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor John Dalli. El a explicat ca Romania este singura din respectivele tari care a transmis informatii ce atesta conformarea la cerintele comunitare.

Frederic Vincent a precizat ca Executivul UE analizeaza in prezent aceste date, dar ca, in forma in care au fost trimise de Romania, ele par a indica faptul ca Bucurestiul respecta cerintele Comisiei.

"Insa acest lucru trebuie confirmat" in urma analizarii datelor de catre CE, a adaugat el, precizand ca Bruxellesul va anunta pana la vara care vor fi tarile vizate de continuarea procedurii de incalcare a dreptului comunitar. Daca vor fi anuntate doar 12 tari, inseamna ca Romania si-a indeplinit obligatiile, a subliniat Frederic Vincent.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat la 26 martie ca pe teritoriul Romaniei nu mai exista exploatatii comerciale cu gaini ouatoare in custi neimbunatatite.

#Romania interzicerea custilor neimbunatatite, #Romania infringement custi neimbunatatite , #Agricultura