Romania ar putea pierde in iulie 25% din fondurile pentru agricultura

Miercuri, 27 Iunie 2007, ora 09:31
952 citiri
Romania ar putea pierde in iulie 25% din fondurile pentru agricultura

Romania ar putea pierde 25% din fondurile europene pentru agricultura, daca misiunea de audit a Comisiei Europene, care se desfasoara in iunie-iulie 2007, va conchide ca sistemul integrat de administrare si control (IACS) nu functioneaza, arata schita de raport al CE.

Comisia a stabilit inainte de aderarea Romaniei, la 1 ianuarie 2007, un mecanism de salvgardare ce s-ar putea aplica noului stat membru daca elementele IACS sau alte elemente necesare asigurarii corecte a platilor din agricultura nu sunt functionale sau au deficiente grave, arata documentul ce urmeaza sa fie discutat si aprobat, miercuri, de Colegiul Comisarilor. Potrivit acestui mecanism, Romania ar putea pierde 25% din platile pentru agricultura care se fac prin IACS.

Statele membre trebuie sa opereze un Sistem Integrat Administrativ si de Control (IACS) pentru platile directe efectuate catre fermieri si pentru o parte a cheltuielilor pentru dezvoltare rurala, pentru a evita practici frauduloase sau plati ilicite.Daca statele membre nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, Comsia decide ulterior corectii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale. Daca Executivul decide ca aceste fonduri nu sunt cheltuite potrivit regulamentelor, Comisia poate suspenda sau poate reduce temporar platile in avans, de la caz la caz.

Aceste masuri se aplica tuturor statelor membre. in plus, pentru Romania si Bulgaria, Comisia a introdus, inainte de aderare, reguli specifice pentru a contracara riscul ca IACS sa nu functioneze adecvat la momentul aderarii. Mecanismul acorda timp celor doua tari pentru remedierea situatiei, iar Comisia va mentine o monitorizare stricta a situatiei in 2007. in cazul persistentei problemelor de gestionare a fondurilor UE, Comisia va decide la sfarsitul anului 2007 daca va retrage provizoriu 25 la suta din platile acoperite prin IACS (care distribuie 80 la suta din fondurile pentru agricultura). Prin controalele anuale ulterioare, Comisia decide daca mentine aceasta reducere financiara.

Proiectul de raport ce va fi luat in discutie miercuri arata ca principala preocupare este legata de conectarea registrului fermierilor la sistemul de identificare a parcelelor, de capacitatea administrativa si logistica, de sistemul IT si de calitatea bazelor de date.

Potrivit raportului autoritatilor romane trimis Bruxelles-ului in martie 2007, sistemul nu este in totalitate implementat: doua din cele patru module IACS sunt disponibile doar ca prototipuri. Mai mult, modulele de control administrativ nu au toate functionalitatile, iar raportul prezentat de Romania mai releva si disfunctionalitati ale sistemului IT.

Decizia de aplicare sau nu a clauzei de salvgardare va fi aplicata - potrivit proiectului de raport al CE - pe baza rezultatului auditului facut de Comisia Europeana in iunie-iulie 2007 si pe baza raportului autoritatilor romane trimis Comisiei in martie 2007.

In ceea ce priveste siguranta alimentara - un alt domeniu semnalat ca deficitar in raportul din septembrie 2006 care a recomandat aderarea Romaniei - masurile necesare eradicarii pestei porcine si planul de actiune au fost aprobate. Evaluarea acestora va avea loc in luna septembrie 2007.

Au fost luate masuri de salvgardare pentru a limita comertul cu cai din Romania in Uniunea Europeana si masuri de tranzitie in privinta carnii, pestelui si a lactatelor, admise doar pe piata nationala, nu si pe cea comunitara.

Centrele de colectare a deseurilor animale sunt in curs de modernizare, iar Comisia asteapta un raport privind progresele acestui demers.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)