Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru agricultori

Romania ar putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru agricultori


Romania ar putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru agricultori, a sustinut eurodeputata Daciana Sarbu la intrunirea de miercuri, de la Bruxelles, a Comisiei de agricultura a Parlamentului European, pentru finalizarea acordului politic in privinta reformei Politicii Agricole Comune.

Acordul contine si elemente sustinute de Daciana Sarbu, precum posibilitatea ajutoarelor de stat acordate de Romania in cazul platilor directe sub media europeana sau acordarea de plati suplimentare pentru tinerii fermieri.

Daciana Sarbu, membra a Comisiei de agricultura a PE, considera ca versiunea de reforma agreata in cadrul acestui for contine puncte benefice pentru Romania, dar exista si elemente ce inca depind de negocierile ulterioare, in special cele legate de viitorul buget al UE.

In viziunea eurodeputatei, punctele pozitive pentru Romania si care au fost deja inchise in urma negocierilor de miercuri sunt:

- statele membre care primesc plati directe sub media europeana pot completa suma per ha pentru a ajunge la media europeana, din bugete nationale;

- tinerii fermieri pot beneficia de plati suplimentare per ha complementare platilor directe aferente suprafetei;

- programul pentru micii fermieri este mentinut cu titlu obligatoriu pentru toate statele membre si bugetul alocat prin acesta este de 1.250 euro/ferma - care poate fi completat cu masuri pentru modernizarea fermelor sau alte programe specifice de dezvoltare rurala;

- statele membre vor avea posibilitatea sa redistribuie banii proveniti de la plafonare si modulare intre fermieri - adica fermele care au pana la 30 de ha pot beneficia de plati suplimentare pe ha;

- statele membre pot sprijini anumite sectoare cu nevoi specifice, cu plati cu valoare intre 8 si 13% din platile directe (pentru sectoare precum cel al bovinelor, ovinelor etc);

- 30% din fondurile pentru dezvoltare rurala trebuie sa fie alocate pentru masuri de agromediu, managementul padurilor si arii cu handicapuri naturale.

Alte prevederi importante ale acordului presupun ca numele beneficiarilor de fonduri europene pentru agricultura sa fie publicate, cu exceptia numelor micilor fermieri. De asemenea, vor fi extinse drepturile de plantare pentru vita de vie pana in 2030 - prin cresterea graduala a suprafetei cultivate cu vita de vie cu 0,5% incepand din 2016 si implicarea mai activa a asociatiilor profesionale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1585 ori