Reducerea TVA la 9% pentru alimente, insuficienta pentru "resuscitarea" Agriculturii

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:12
2411 citiri
Reducerea TVA la 9% pentru alimente, insuficienta pentru "resuscitarea" Agriculturii

Introducerea unei plati TVA in mod diferentiat la alimente este obligatorie, cred principalii jucatori din industria de profil locala. In opinia acestora, printre masurile care ar putea contribui la revitalizarea Agriculturii se afla fiscalizarea acestui sector.

Plata unei taxe pe valoare adaugata diferentiata la alimente va conduce la o stagnare a pretului la alimente, intrucat producatorii isi vor putea acoperi pierderile din recuperarea celor 15 procente de la stat. Totusi, o asemenea masura ar putea conduce la reducerea evaziunii fiscale, este de parere presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.

"Nu va avea un efect in favoarea populatiei, ci va conduce la o mai buna colectare a TVA si distrugerea pietei negre. In niciun caz consumatorul final nu va avea vreun beneficiu. El tot atat va plati. Practic, la prima incasare de TVA de la agricultor, cand acesta plateste 24% din acestia 15 se intorc la agricultor si noua raman la stat.

De la producator, pe tot lantul se va aplica TVA de 24%. Reusim, astfel, sa scoatem piata neagra din industria alimentara si agricultura. Practic, il momim pe cel care produce. Lui ii cresc veniturile cu 15 procente", a declarat Radulescu, pentru Business24.

De acceasi parere este si Mihai Visan, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC) care spune ca, prin reducerea TVA la alimente, se va scadea nivelul evaziunii fiscale din acest sector. "Este o mare competitie pe piata, din cauza scaderii vanzarilor", puncteaza Visan, pentru Business24.

In opinia presedintelui ARC, agricultura din Romania mai are nevoie si de fiscalizare. In caz contrar, "nu vom merge catre managementul modern al exploatatiilor", a explicat Visan.

Daca oficialul ARC pune accentul pe fiscalizare, un alt jucator important din domeniu, Culita Tarata, care administreaza 56.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei, crede ca prioritatea agriculturii pe termen mediu ar trebui sa fie refacerea sistemului de irigatii.

"Cred ca este o chestiune de forta majora. Repunerea in functiune a sistemelor de irigatii necesita, intr-adevar preturi mari, dar costurile se vor amortiza in doi trei ani", a declarat Tarata.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor Adrian este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe absorbtia fondurilor europene.

Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA alimente, #TVA diferentiata alimente, #Tarata TVA diferentiata, #reducere tva alimente , #Agricultura