Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul pentru comasarea terenurilor agricole, la un pas de a deveni lege

Proiectul pentru comasarea terenurilor agricole, la un pas de a deveni lege


Marti, 25 aprilie, in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor va fi analizat proiectul de lege care prevede masurile pentru incurajarea comasarii terenurilor agricole.

Initiativa legislativa propune o schema de ajutor de stat pentru stimularea comasarii terenurilor agricole situate in extravilan, in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol. Initiatorii proiectului de lege propun o schema de ajutor care prevede urmatoarele masuri:

- acordarea unei prime pentru cedarea exploatatiei

- sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si

serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara.

- garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor

De masurile prevazute de proiectul de lege ar beneficia cedentii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:

- au varsta de cel putin 55 de ani si sunt cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare la data cedarii;

- inceteaza definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata;

- in cazul agricultorilor, au practicat agricultura timp de 10ani anteriori cedarii; - cedeaza exploatatiile pe care le detin situate in extravilan, pe care le arendeaza sau le instraineaza prin acte intre vii, total sau partial;

- sunt incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, la data cedarii;

- la momentul cedarii, terenurile nu fac parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte contracte legale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2028 ori