Productia mondiala de grau ar putea atinge un nou record

Joi, 07 Martie 2013, ora 13:03
1860 citiri
Productia mondiala de grau ar putea atinge un nou record

Productia de grau la nivel mondial ar putea atinge un nou record in anul agricol urmator, 2013-2014, contribuind la refacerea stocurilor si punand presiune pe preturi, potrivit estimarilor Departamentului Agriculturii din SUA.

"In cazul in care nu va fi o recolta record, in mod cert vom inregistra o revenire la nivelurile din ultimii ani", a declarat economistul-sef al Departamentului Agriculturii, Joseph Glauber, citat de MarketWatch.

In prezent, cotatiile pentru grau au scazut la minimul ultimelor opt saptamani pe piata din Chicago, ca urmare a ninsorilor abundente din SUA, care au alimentat asteptari privind recuperarea culturilor afectate de seceta. Zapada asigura apa extrem de necesara in sol, a spus Glauber, adaugand ca situatia se schimba de la o saptamana la alta.

Randamentul culturilor de grau din regiunea Marii Negre, in special Rusia si Ucraina, sunt asteptate sa revina la normal, dupa ce productia a scazut cu circa o treime anul trecut.

Preturile la grau au crescut pe piata internationala anul trecut, din cauza impactului secetei in tari cu productie mare, precum SUA, Rusia si Australia.

Precedentul record pentru recolta globala de grau a fost de 696,6 milioane de tone, in sezonul agricol 2011-2012.

#productie grau, #productie grau 2013, #pret grau 2013 , #Agricultura