Productia de miere, redusa la jumatate din cauza secetei

Luni, 27 August 2012, ora 14:31
1750 citiri
Productia de miere, redusa la jumatate din cauza secetei

Productia de miere din acest an se va reduce la jumatate fata de anul trecut din cauza secetei, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.

"La ora actuala productia de miere este sub 40%-45% din cantitatea obtinuta anul trecut, seceta afectand puternic culturile de rapita floarea soarelui si salcam. Pentru acest an estimam o productie de 10.000 de tone de miere, cel mult 12.000, in conditiile in care anul trecut ne-am apropiat de 20.000 de tone. Desi am avut mari sperante in primavara conditiile climaterice din vara au uscat culturile', a spus Fetea.

Acesta a precizat ca mierea de rapita obtinuta anul acesta este la doar 10% din productia anului trecut, cea de salcam la 20-35%, iar mierea de floarea soarelui, intre 50 si 60%. Productia de miere din tei a fost ceva mai buna, intre 60 si 70% din cantitatea anului trecut.

Diminuarea productiei de miere, dar si lipsa resurselor financiare pentru pregatirea stupilor in iarna va aduce si o crestere a pretului mierii pe piata interna, desi mai mult de jumatate din productie merge anual la export.

Nemultumirea apicultorilor: Ministerul nu a aprobat plata in avans a sumelor din PNA

Presedintele ACAR a declarat ca apicultorii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata in avans a sumelor prevazute prin Programul National Apicol (PNA), in conditiile in care acestia nu mai au resurse financiare pentru a pregati rezerva de iarna a albinelor.

"Apicultorii nu au cerut bani in plus, ci doar un avans din fondurile existente prin PNA, si care vor fi platite abia din 16 octombrie. Avem nevoie de acesti bani pentru ca trebuie sa achizitionam suplimentele bioenergetice pentru iarna pentru a putea avea familii puternice si pentru a nu risca o pierdere masiva a familiilor de albine in primavara. Vom mai face inca o solicitare la MADR sa ne ajute financiar, intr-un fel sau altul", a adaugat seful ACAR.

Apicultorii beneficiaza in acest an de fonduri comunitare si nationale de circa 6 milioane de euro pentru cinci masuri de sustinere incluse in Programul National Apicol (PNA), sumele solicitate de apicultori fiind insa de 3-4 ori mai mari decat fondurile disponibile, respectiv de 25 de milioane de euro. Prin PNA sunt alocate in perioada 2011-2013 aproape 29 de milioane de euro, programul fiind sustinut 50% din fonduri europene si 50% din bugetul national.

Institutul National de Statistica a anuntat o productie de 25.800 tone de miere in 2011, dar apicultorii considera ca aceste cifre nu sunt reale pentru ca Romania nu a produs niciodata mai mult de 22.000 de tone de miere.

In prezent, Romania ocupa locul sapte in Europa cu cele aproape 1,25 -1,3 milioane de familii de albine si locul patru cu o productie medie de miere de 20.000 de tone anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie miere Romania, #productie miere seceta, #miere Romania productie 2012 , #Agricultura