Producatorii cer reducerea accizei la motorina folosita in agricultura si dobanzi de 2-6% la credite

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 14:48
2267 citiri
Producatorii cer reducerea accizei la motorina folosita in agricultura si dobanzi de 2-6% la credite

Reprezentantii producatorii agricoli au cerut vineri ministrului agriculturii reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura si a dobanzilor la creditele agricole pana la 2-6%, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti fermieri din comunitate, explicand ca in majoritatea tarilor UE acciza la motorina utilizata in agricultura este mai redusa, iar dobanzile la creditele agricole sunt mai mici.

"Principala noastra problema este acciza la motorina, pe care o vrem redusa pana la 21 euro pe tona, asa cum este si in alte tari europene. De asemenea, cerem acordarea de credite pentru agricultura cu dobanzi reduse, de 2-6% pentru ca nu ne putem sprijini doar cu subventiile", a explicat Matei.

Potrivit reprezentantilor producatorilor agricoli, in prezent, acciza la motorina practicata in Romania se ridica va circa 350 euro pe tona. Viorel Matei a mai spus ca fermierilor le este imposibil sa contracteze credite cu dobanzi de pana la 22% si garantii de circa 160%.

"Ar trebui sa ni se permita sa oferim garantie productia. Ar fi un lucru care ne-ar ajuta si am putea obtine credite", a conchis presedintele FNPAR. 

#acciza, #agricultura, #credite, #dobanzi , #Agricultura