Preturile medii la cereale ar putea scadea in 2013

Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:26
4224 citiri
Preturile medii la cereale ar putea scadea in 2013

Suprafetele agricole ce vor fi insamantate in aceasta primavara in judetul Timis vor creste sensibil in comparatie cu anul agricol precedent, permitandu-le administratorilor judeteni sa stabileasca deja preturile medii ale produselor agricole pentru anul fiscal 2013.

"In anul agricol 2011 (toamna) - 2012 au fost cultivate cu grau peste 146 de mii de hectare, potrivit evidentelor APIA. La acestea se adauga circa 7,2 mii hectare cu orz, 9,37 mii hectare orzoaica, 146 mii hectare porumb, 54 mii hectare floarea soarelui", a declarat marti prof. dr. ing. Doru Petanec, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Timis.

Potrivit acestuia, din primele estimari rezulta ca in toamna lui 2012 au crescut suprafetele cultivate cu aproape 20 de mii de hectare la grau, s-au dublat cele insamantate cu orz, dar si la rapita si orzoaica.

"Pentru primavara aceasta, atat din discutiile cu agricultorii, cat si din proiectele planurilor de insamantari pe 2013 ale exploatatiilor mari (juridice), rezulta ca se vor insamanta cel putin 150 de mii de hectare cu porumb si 60 de mii de hectare cu floarea soarelui. Avand suprafete mai mari insamantate, se asteapta si o productie agricola totala mai mare", a subliniat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

In acest context, alesii judeteni au votat, in plenul de marti, preturile medii ale unor produse agricole pe anul fiscal in curs, graul fiind estimat la 0,75 lei/kg, dupa ce, anul trecut a urcat pana la 1 leu/kg. Explicatia agricultorilor timiseni pentru scaderea pretului este aceea ca in conditiile unui an climatic bun se vor obtine recolte bune.

Pretul la orzoaica este de 0,75 de lei/kg (fata de 0,85 de lei/kg anul trecut), la orz este cu 0,1 leu mai mult fata de anul trecut (este fixat la 0,8 lei/kg), la porumb boabe pretul ramane la acelasi pret, de 0,7 lei/kg, ca si anul trecut.

Consilierii PDL au votat impotriva tarifelor, sustinand ca sunt prea mici.

"Regula ne arata ca aceste preturi mici functioneaza in primele trei luni dupa recolta, iar noua luni cresc cu pana la 30%", a declarat Tiberiu Lelescu, fost director DADR Timis.

Stabilirea acestor preturi s-a facut tinand cont de solicitarea Directiei Generale a Finantelor Publice Timis si de propunerile DADR Timis.

#agricultura Timis, #agricultori Timis, #preturi cereale Timis , #Agricultura