Preturile graului si porumbului raman ridicate pe termen mediu, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, insa vor prezenta o volatilitate crescuta pe bursele internationale.
Pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale in trimestrul doi al anului 2012, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%, dupa ce SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a fost afectata de cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, iar productia din UE, Australia, Canada si Rusia a fost de asemenea in scadere.
Si pretul porumbului a crescut cu aproape 19% in trimestrul al treilea pe bursele internationale, arata o analiza Noble Securities privind pretul cerealelor.
Insa "piata materiilor prime alimentare are, ca orice piata, inclusiv o componenta speculativa; spre deosebire de alte sectoare insa, principiul 'pur' al cererii si ofertei are mult mai des rolul principal si se reflecta mai limpede in pret", a declarat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
In consecinta, luna octombrie a adus corectii in cotatiile graului si porumbului, pretul lor scazand cu 5,7%, respectiv 2,5%. Fenomenul s-a datoreste pe de-o parte faptului ca preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, dar si optimismului legat de viitoarea productie de cereale din America de Sud.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura, Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare. In luna septembrie, preturile marfurilor alimentare au crescut in Romania cu 2,3%, cu efecte inflationiste si in cascada in consecinta.
"Pentru tarile importatoare de diferite materii prime alimentare, lucrurile sunt mai grave inclusiv din cauza costurilor de transport crescute, pretul petrolului ramanand destul de aproape de maximul ultimelor luni; cel mai probabil, cresterile de preturi vor continua sa se resimta in Romania", a aratat Victor Safta.