PPE: Platile pentru agricultori sunt vitale

Vineri, 09 Martie 2012, ora 20:44
1360 citiri
PPE: Platile pentru agricultori sunt vitale

Mentinerea platile directe in viitoarea Politica Agricola Comuna este vitala, declarat europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu.

Acesta a condus panelul referitor la reforma PAC, in cadrul intalnirii grupului PPE de la Palma de Mallorca, reuniune la care au participat, printre altii, comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos, secretarul de stat pentru agricultura din Spania, Isabel Garcia Tejerina, si Lorenzo Ramos Silva, secretarul general al Asociatiei Fermierilor din Spania.

"Grupul PPE considera ca este esential ca urmatoarea reforma agricola sa fie un pas inainte in promovarea unor politici agricole puternice, durabile, competitive si echitabile, care sa ajute agricultorii si consumatorii europeni sa promoveze dezvoltarea rurala si, de asemenea, sa protejeze, mediul inconjurator".

"Trebuie sa mentinem rolul multifunctional al agriculturii. De aceea sunt convins ca o politica agricola comuna puternica, sustinuta de un buget bine structurat, este solutia".

"Este vital sa mentinem platile directe in scopul de a garanta viabilitatea pe termen lung a activitatii agricole in intreaga UE si pentru a asigura securitatea alimentara, conservarea resurselor naturale si, bineinteles, stimularea cresterii economice si ocuparea fortei de munca in zonele rurale mai putin favorizate", a declarat europarlamentarul democrat-liberal.

"Este necesara reducerea poverii administrative prin simplificarea PAC. Vom permite astfel agricultorilor sa faca ceea ce stiu cel mai bine - agricultura", a mai spus vicepresedintele grupului PPE.

Discutiile privind reforma PAC sunt dificile ca urmare a faptului ca unele tari, printre care Danemarca si Marea Britanie, sustin o reducere si chiar suspendare a platilor directe catre fermieri, in timp ce tarile din Europa Centrala si de Est vor mentinerea lor.

#politica agricola europeana, #plati fermieri, #politica agricola comuna, #buget politica agricola , #Agricultura