Popescu (Rompan): Evaziunea fiscala va inflori fara taxarea inversa la cereale

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:54
3342 citiri
Popescu (Rompan): Evaziunea fiscala va inflori fara taxarea inversa la cereale

Evaziunea fiscala va inflori in Romania daca nu va fi prelungita taxarea inversa la cereale si plante oleaginoase de la 1 iunie 2013, a declarat, luni, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN.

"Eu nu cred ca ni se va interzice taxarea inversa la cereale de la 1 iunie 2013. Am primit de la Comisia Europeana un prim raspuns prin care nu se prelungeste masura taxarii inverse la cereale si plante oleaginoase, insa Ministerul Finantelor a facut o revenire. Acum asteptam raspunsul, iar daca va fi negativ va fi un lucru greu pentru tara, deoarece taxarea inversa a demonstrat ca au crescut incasarile bugetare in ultimii doi ani din comertul cu cereale si plante oleaginoase.

Daca se intampla sa se reintroduca TVA de 24% la cereale, sigur evaziunea fiscala va inflori si pe aceasta zona pentru ca Romania este prinsa ca un cleste intre doua tari, respectiv Bulgaria si Ungaria, care vor avea taxare inversa de la 1 iulie 2013", a spus Popescu, la o dezbatere privind siguranta alimentara.

Reducerea TVA pe tot lantul de paine de la 1 iulie 2013

Acesta este optimist in privinta introducerii TVA de 9% pe tot lantul de producere a painii, incepand cu 1 iulie 2013, un proiect sustinut de Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie prezentat si organismelor internationale.

"Sper insa ca de la 1 iulie sa avem pe tot lantul: grau, faina si paine, asa cum este programul pilot privind TVA redusa", adaugat Popescu.

Minea: "Daca nu se va lua aceasta masura va fi o greseala fantastica"

La randul sau, seful Romalimenta, Sorin Minea, a reiterat importanta mentinerii taxarii inverse la cereale, considerand ca o decizie negativa din partea CE "ar fi un dezastru pentru agricultura romaneasca, pentru industria de panificatie".

"Daca nu se va lua aceasta masura va fi o greseala fantastica. Romania va plati TVA si acela nu va aparea niciodata in tara. Ne vom trezi si cu evaziune in tara si cu TVA falsa. Ar fi un dezastru pentru agricultura romaneasca si pentru industria de panificatie, pentru ca si 5% este tentat pentru evazionisti", a adaugat Sorin Minea.

"Impactul bugetar va fi mai mare daca reducem TVA la paine fara taxarea inversa"

Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Dan Manolescu, a declarat la inceputul lunii aprilie ca modul in care se va face aplicarea TVA de 9% la paine, respectiv pe tot lantul de productie sau doar la o parte, depinde de mentinerea sau nu a sistemului de taxare inversa dupa data de 1 iunie.

"Aceste evaluari tin cont de TVA-ul din tot lantul de aplicare a cotei. Daca exista in continuare aceasta masura de aplicare a taxarii inverse, nu ar exista o necesitate de a aplica cota de 9% pentru tot circuitul grau-paine, pentru ca evaziunea in domeniul cerealelor ar fi combatuta de aceasta masura de taxare inversa.

Daca incepand cu 1 iunie aceasta masura nu ar mai fi aplicata, atunci cota de 9%, pentru a restrange evaziunea, ar trebui aplicata la tot circuitul grau-paine, ceea ce ar conduce la un impact mai mare in buget. De aceea, impactul in sine este calculat in functie de diverse ipoteze, impactul mai mic se refera doar la circuitul ulterior, faina-paine", a declarat Dan Manolescu, prezent la o conferinta despre sistemul fiscal in 2013.

Taxarea inversa la cereale si plante tehnice a fost introdusa incepand cu 1 iunie 2011 pentru o perioada de doi ani.

#taxare inversa cereale, #Romania taxare inversa cereale, #CE taxare inversa cereale , #Agricultura