Directorul adjunct APIA, cercetat pentru mita intr-un contract cu fonduri europene. Prejudiciu de 2 milioane euro

Marti, 13 August 2013, ora 18:44
2134 citiri
Directorul adjunct APIA, cercetat pentru mita intr-un contract cu fonduri europene. Prejudiciu de 2 milioane euro

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au perchezitionat marti sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si au inceput urmarirea penala fata de directorul adjunct al institutiei, Aurel Pana, suspectat de luare de mita intr-un contract cu fonduri europene. Prejudiciul estimat de DNA este doua milioane de euro.

In comunicatul oficial emis de DNA se mentioneaza ca in perioada mai - august 2013, Aurel Pana a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor.

De asemenea, in acelasi comunicat se arata ca procurorii au inceput urmarirea penala si fata de directorul SC Evalserv Standard SRL, George Voinea, acuzat de trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

In perioada mai - august 2013, Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor. Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane euro.

Contract conditionat de "foloase necuvenite"

Aurel Pana a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul de aproximativ 5.200.000 lei (1,2 milioane de euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul lui George Voinea, arata procurorii DNA.

"Potrivit unei intelegeri cu Aurel Pana, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, George Voinea a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei. Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive", se arata in comunicatul DNA.

Seful Evalserv, complice

La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC EVALSERV SRL, firma condusa de George Voinea, "urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adauga T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezinta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse", subliniaza procurorii DNA.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului pentru acordarea unor ajutoare alimentare catre persoanelor defavorizate, program cu finantare europeana.

In baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului.

Produse cumparate cu bani europeni, folosite in scopuri electorale

Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii a recunoscut, intr-o interventie telefonica la B1 ca mai multi primari abuzau de ajutoarele acordate persoanelor defavorizate si ca "achizitionau malai, ulei si faina cu fonduri europene si ca produsele erau folosite in scopuri electorale".

La randul sau, Gheorghe Benu, presedinte APIA, confirma ca procurorii prezenti la DNA investigheaza un contract cu fonduri europene, dar mentioneaza ca nu poate sa ofere mai multe detalii.

#APIA perchezitii DNA, #Valeriu tabara agricultura, #mita director APIA DNA , #Agricultura