Patronatele din panificatie ameninta cu greva fiscala

Joi, 07 Martie 2013, ora 14:05
2002 citiri
Patronatele din panificatie ameninta cu greva fiscala

Reprezentantii patronatelor din panificatie ameninta cu greva fiscala daca TVA nu va fi redusa de la 24% la 9% si daca statul nu-i va controla si sanctiona pe producatorii care lucreaza la negru.

Piata totala a painii din Romania este estimata la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezinta piata neagra, nefiscalizata, a declarat joi, inaintea unei conferinte a morarilor si brutarilor, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Rompan din industria panificatiei.

El spune ca statul pierde din nefiscalizarea a peste doua treimi din piata aproape 300 milioane de euro pe an.

Potrivit lui Popescu, din cauza pietei negre, in primele doua luni ale acestui an vanzarile de paine ale producatorilor fiscalizati au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.

"Marii producatori de paine au pierdut in momentul de fata segmente de piata extrem de importante. Au ajuns sa acopere sub 30% din piata", a adaugat el.

Patronatele din industria painii au mai multe revendicari catre Guvern, primele doua dintre ele vizand reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lantul de productie a painii si intensificarea controalelor si a sanctiunilor catre producatorii care lucreaza la negru.

In cazul in care cele doua solicitari nu se vor rezolva, producatorii de paine ameninta cu greva fiscala.

Aurel Popescu spune ca nivelul ridicat al evaziunii este cauzat de cota de TVA foarte mare.

Intrebat ce sanse de reducere a TVA sunt, din moment ce reprezentantii FMI s-au aratat reticenti la o asemenea masura, Popescu spune ca brutarii pot demonstra ca efortul bugetar pentru diminuarea taxei nu depaseste 25 de milioane de euro.

Producatorii ar castiga astfel din cresterea vanzarilor in urma reducerii preturilor, pe fondul scaderii TVA.

"Daca este nevoie platim noi aceste 25 de milioane de euro, doar sa faca aceasta operatiune. Nu se mai poate trai, va spun fara gluma", a adaugat Popescu.

#TVA panificatie, #evaziune fiscala panificatie, #TVA morarit , #Agricultura