Patronatele din agricultura cer reducerea TVA la carne la 5%

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:47
2066 citiri
Patronatele din agricultura cer reducerea TVA la carne la 5%

Patronatele din agricultura cer reducerea cotei de TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5% si pornesc o campanie in acest sens, motivand ca ar scadea astfel evaziunea fiscala in domeniu, estimata acum la peste 450 de milioane de euro.

Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.

Patronatele din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arata in analiza facuta de cele sase patronate, printre care se numara Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.

Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de doar 5% la carne si preparatele din carne, iar in Romania 24%.

La inceputul anului, atunci cand in Ungaria a fost redusa cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, marii procesatori din vestul Romaniei au inceput sa cumpere carne de peste granita, pentru ca este mai ieftina.

"Crescatorii din zona, care sunt acum amenintati de faliment, asteapta ca statul sa ia masuri pentru ameliorarea situatiei", au spus reprezentantii patronatelor.

Patronatele au lansat o campania de reducere a TVA

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat intr-o conferinta in care patronatele au lansat campania de reducere a TVA ca procesatorii nu pot creste productia din cauza impozitelor ridicate.

"Vecinii nostri din Vest au scazut TVA la carne la 9%. In scurt timp producatorii vor inchide si ne vom muta piata in tarile vecine", a mai spus Minea.

El crede ca orice impozit pus pe mancare este un impozit "ticalos".

"TVA marit este decizia unui singur om, care nu a ascultat pe nimeni. Este vorba de presedintele natiunii romane, Traian Basescu", a precizat el.

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, crede ca daca TVA ar scadea la 5% s-ar elimina evaziunea si ar creste productia.

"Eu cred ca sectorul zootehnic nu mai rezista cu TVA de 24%. Daca nu luam masuri urgente, nu e exclus sa nu mai avem animale si sa mancam carne din import", a afirmat Van.

Si reprezentantii crescatorilor de porci din Romania spun ca din cauza TVA mare, in Romania intra carne de porc din import care acopera aproape jumatate din consum.

Potrivit reprezentantilor patronatelor, productia fiscalizata la faina a crescut cu 25%, iar la paine cu 20% in perioada septembrie-februarie, dupa ce la 1 septembrie TVA la paine si produse de panificatie a scazut de la 24% la 9%.

"Dupa 1 septembrie, cand a scazut TVA la paine, preturile s-au diminuat cu 12%. In perioada septembrie - februarie, peste 150.000 de tone de paine si produse de panificatie au fost fiscalizate in plus. Am iesit la suprafata cu aceasta cantitate", a declarat joi Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.

El a afirmat ca in ultimele sase luni, productia fiscalizata de faina a crescut cu 25%, iar cea de paine cu 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere TVA carne, #cota TVA carne, #evaziune fiscala carne , #Agricultura