Orice modificare a recoltei duce la schimbarea starii generale a economiei (analisti)

Sambata, 11 August 2012, ora 12:32
2274 citiri
Orice modificare a recoltei duce la schimbarea starii generale a economiei (analisti)

Daca economia, in ansamblul ei, a mers cu frana trasa in 2011, agricultura a fost cea care a mai salvat situatia, pentru ca anul agricol excelent a tras in sus PIB-ul si a mai redus din inflatie.

Insa, 2012 se anunta a fi un an agricol slab, iar asta pune in pericol cresterea economica de 1,5% prognozata pentru acest an.

Dupa ploile abundente din primavara, acum culturile sunt amenintate de seceta, iar asta va duce la o scadere a productiei agricole, adica, o crestere a preturilor. Efectele se vor vedea in depasirea tintei de inflatie, in scaderea PIB-ului, dar si in ratarea tintei de crestere economica de 1,5% prognozata pentru 2012.

Creste presiunea pe inflatie

In mod evident ar trebui sa ne asteptam la o crestere de preturi la produsele agricole, cauzata de productia in scadere, ceea ce inseamna ca presiunea pe inflatie va fi foarte mare, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Pe de alta parte, plusul generat de agricultura la cresterea economica din 2011 va disparea in acest an, ceea ce inseamna ca este foarte greu de crezut, acum, la jumatatea anului, ca Romania va reusi sa atinga tinta propusa de crestere economica de 1,5% in acest an.

Consecintele sunt evidente, in primul rand la nivelul constructiei bugetare, unde va fi foarte greu sa se pastreze deficitul si finantarea acestuia, prevazuta initial, iar de aici, intregul tablou al economiei va fi sumbru, sustine analistul.

Reducerea TVA la produsele agricole nu va avea capacitatea de a influenta nici preturile la consumatorul final, dar nici lupta impotriva evaziunii fiscale, sustine Dochia, care este ferm convins ca singurul efect va fi cel al reducerii veniturilor la bugetul de stat.

Nu poti sa te bazezi doar pe natura

Nici fiscalizarea mai buna a sectorului agricol nu reprezinta un plan ce poate fi usor pus in aplicare, nu cel putin in plin an electroral, este de parere analistul, care sustine ca modificarea sistemului de impozitare in agricultura naste reactii politice puternice. De ce? Fiindca exista grupuri de lobby puternice si argumente ce sunt folosite in "lupta" impotriva unei mai bune fiscalizari a acestui sector al economiei.

Si anul acesta se spera ca anul agricol sa contribuie decisiv la cresterea PIB, insa, nu se poate merge pe o linie de constanta, adica de crestere continua a productiei agricole, daca nu investesti in acest sector. Nu poti sa te bazezi mereu pe conditiile meteo, care vin de la natura, nu de la Guvern, a declarat pentru Business24 economistul Mircea Cosea.

Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, adica ploi abundente si mai apoi seceta, productia va scadea anul acesta, iar preturile o vor lua in sus, deja kilogramul de grau fiind comercializat cu 1 leu, fata de 80 de bani pana acum. Ce inseamna asta? Preturi mai mari la toata gama de produse de panificatie, si in special la paine, sustine Cosea.

Reducerea TVA nu inseamna neaparat preturi mici

Desi agricultura este slab fiscalizata, ea aducea un anume spor la colectarile bugetare, iar daca productia agricola scade, atunci si acest spor la buget va fi in minus. Mai mult, s-ar putea ca Romania sa aiba nevoie si de import in aceasta zona, iar atunci lucrurile se depreciaza si mai rau. "In Romania, agricultura continua sa reprezinte un motor de crestere, dar care este total ignorat, iar orice fel de modificare a recoltei duce la modificarea starii generale a economiei", considera Mircea Cosea.

Reducerea TVA la produsele agricole este o masura fiscala care are ca efect direct reducerea evaziunii, si ar trebui cat mai repede introdusa. Insa, spune Cosea, aceasta decizie nu se va vedea direct in reducerea preturilor finale, pentru ca acestea au alta dinamica.

La produsele alimentare exista un coeficient de elasticitate, care arata cum oscileaza cererea in functie de dinamica preturilor, iar la produsele alimentare de baza, acest coeficient este 1. Oricat de mult ai reduce pretul, la anumite produse consumul nu va creste deloc, pentru ca omnul, in orice conditii de venituri, consuma ceea ce este necesar. "De exemplu, daca imi cumpar o piane pe zi, la 1 leu, daca maine aceasta va costa doar 50 de bani, asta nu inseamna ca-mi voi cumpara doua", argumenteaza Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#productie agricola 2011, #an agricol 2012, #scadere pib, #crestere economica, #reducerea inflatiei , #Agricultura