Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OLAF:Romanii sunt cu patru ani avans fata de bulgari in controlul fondurilor UE

OLAF:Romanii sunt cu patru ani avans fata de bulgari in controlul fondurilor UE
Romania, care a aderat la UE la 1 ianuarie, in acelasi timp cu Bulgaria, are "patru ani avans" in ceea ce priveste controlul utilizarii fondurilor europene, a afirmat presedintele Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), Franz-Herman Bruener, intr-un interviu acordat cotidianului Dnevnik, transmite AFP.

"Romanii au inceput sa se pregateasca mult mai devreme si au facut din buna distribuire a fondurilor europene o prioritate chiar inainte de aderare", a declarat Bruener, reprosand implicit Bulgariei ca nu a facut acelasi lucru.

Bruener facuse aceste comparatii si la inceputul saptamanii trecute, in prezentarea unui raport anual in legatura cu neregulile legate de cheltuirea fondurilor europene.

"Romania are o autoritate de investigare foarte activa si am avut o cooperare excelenta. Este nevoie de progres in ceea ce priveste nivelul de cooperare cu Bulgaria", spunea el atunci.

Oficialul european a reprosat Sofiei incetineala "masinii institutionale" care "porneste greu" atunci cand OLAF ancheteaza modul cum au fost folosite finantarile venite de la Bruxelles, "multe probleme cu transparenta licitatiilor publice" si incapacitatea justitiei de a ancheta cazurile de spalare de bani.

Autoritatile bulgare trebuie sa inteleaga ca "problemele nu vor disparea daca sunt ignorate mult timp". "Ne asteptam la ameliorari cat mai curand posibil", a subliniat el. "Nu suntem la capatul drumului, nu suntem nici macar la mijloc", a adaugat el, subliniind totusi "buna-vointa" Sofiei, care va primi in perioada 2007-2013 fonduri europene de peste 11 miliarde de euro.

Potrivit raportului mentionat, in ansamblu, nivelul cazurilor in care au existat suspiciuni de folosire incorecta a fondurilor a ramas neschimbat in 2006 fata de 2005, iar valoarea totala a actiunilor suspectate de frauda a fost de 323,4 milioane de euro.

Numarul mare de nereguli financiare nu inseamna neaparat o crestere a fraudelor, ci arata ca autoritatile UE coopereaza mai strans cu cele 27 de state membre pentru a le detecta, a asigurat comisarul antifrauda Siim Kallas. "Un numar mare de nereguli raportate poate fi un indicator al unor controale eficiente", a spus el.

Printre nereguli se numara acordarea de fonduri UE prin Politica Agricola Comuna unor fermieri care nu aveau dreptul sa le primeasca sau acordarea de fonduri pentru infrastructura unor proiecte care nu indeplinesc criteriile europene.

UE isi cheltuie cea mai mare parte a bugetului, care se ridica, in 2007, la 115 miliarde de euro, pentru ajutor regional si pentru agricultura.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 833 ori